SPINNING

Kako birate strunu za predvez u spinningu? Evo malo uputa koje vam mogu pomoći u odabiru

Boris Bulić

Osim stopostotnih fluorokarbonskih struna na tržištu se mogu naći i strune s oznakom fluorocarbon coated. To su hibridne strune s jezgrom od klasičnog najlonskog monofila koja je izvana obložena fluorokarbonskim omotačem…Varaličarska oprema nije komplicirana, to će reći svaki pasionirani varaličar. Naravno, kada bi mu se izvrnuli džepovi i istresle varalice i kutijice sa skrivenim pretincima, mogao bi se slobodno otvoriti omanji ribomaterijal. Istina je da obalni varaličari ne vuku sa sobom gomilu krupne opreme poput klasičnih udičara koji ne mogu nigdje bez kanti s ješkom i svom silom rezervnog pribora smještenog u velike rance i transportne torbe. Varaličari uglavnom na more izlaze s malo vidljive opreme, dok je sav onaj sitni pribor zavučen u džepove kojih najčešće ima toliko da se često ne zna gdje što stoji. Od vidljivih dijelova opreme varaličar nosi štap s rolom, možda opraru, na leđima ili o ramenu manji ranac ili torbicu s kutijama za varalice i prsluk ili jaknu sa spomenutim prepunim džepovima. Naravno, svaki je djelić te opreme pomno odabran i svaki ima svoju ulogu u avanturi zvanoj varaličarenje pri čemu strune za predveze zauzimaju posebno važno mjesto.


Osim stopostotnih fluorokarbonskih struna na tržištu se mogu naći i strune s oznakom fluorocarbon coated. To su hibridne strune s jezgrom od klasičnog najlonskog monofila koja je izvana obložena fluorokarbonskim omotačem. Iako su takve strune nešto nosivije od standardnih fluorokarbonskih struna, znatno su vidljivije.

U lovu zubatih riba, kakva je primjerice strijelka skakuša, umjesto fluorokarbonskog predveza koristi se sajla, upredena metalna struna otporna na oštre zube. Sajla se s osnovnom strunom spaja ili preko spojnog zogulina ili preko omče koja se dobije krimpanjem. U prodavaonicama se mogu naći sajlice različitih dužina s već montiranim zogulinima i kopčama, kao i sajle na metre kod kojih kopče, zoguline ili omče formiramo i montiramo sami. Nosivost, odnosno prekidna čvrstoća sajlica uglavnom je izražena u librama i u odabiru tu vrijednost moramo uskladiti s ostatkom pribora.