HRANILICE

Jeste li znali da se može brumati i na većoj udaljenosti od obale? Ovo je sve što vam treba

Boris Bulić

Predvezi koji se koriste u morskom ribolovu feeder tehnikama se ne razlikuju bitno od onih uobičajeno korištenih u ribolovu s obale. Jedino bi bilo poželjno uz kliznu olovnicu koristiti boom, anti-tangle cjevčicu na koju se hranilica može zakačiti i bočno, što je zapravo uz onu linijsku postavu osnovna feeder konstrukcija.I dok u slatkovodnom ribolovu hranilice sastavni dio opreme većine ribolovaca koji love pridnenim postavama, na moru je malo ribolovaca koji ih koriste. A od onih koji ih i koriste, većina hranilice, i to ponajprije one opružne na dugom bužiru koriste kao olovnicu, što sprječava zadjeve.


A korištenjem hranilica u obalnom ribolovu svakako će se privući više ribe u blizinu udica čime će se šanse za bogatijim ulovom znatno povećati. Pri izboru hranilice važno je samo odabrati neutralnu boju.


Hranilice iz linije ‘uradi sam’, bazirane na plastičnoj ambalaži kinder-jaja i sličnih proizvoda uglavnom su drečavih boja što bi moglo imati učinak suprotan od željenog. Kavezne žičane izvedbe koje se mogu kupiti u svakom malo bolje opremljenom ribomaterijalu su sasvim dobre.
Puniti ih možete komadima ili cijelim ribama poput srdela, kruhom ili pasturama, bigattinima, tjestastom mješavinom s ribljim, račjim ili ‘glavonožnim’ okusima i mirisima.Inače, predvezi koji se koriste u morskom ribolovu feeder tehnikama se ne razlikuju bitno od onih uobičajeno korištenih u ribolovu s obale. Jedino bi bilo poželjno uz kliznu olovnicu koristiti boom, anti-tangle cjevčicu na koju se hranilica može zakačiti i bočno, što je zapravo uz onu linijsku postavu osnovna feeder konstrukcija.


Na osnovu se navuče anti-tangle cjevčica i gumena perla kao čuvar čvora te se veže zogulin na koji se nastavlja predvez s jednom udicom. Na kopču sa anti-tangle cjevčice se postavlja hranilica s otvorenim dnom ispunjena primamom.


Sistem se zabacuje na željeno mjesto te se nakon što dotakne dno odmjerenim potezom povuče tako da primama iz hranilice djelomično ili u potpunosti ispadne a naješkana se udica nađe upravo u netom istresenoj prihrani.


Ovo je sistem koji se uspješno koristi u slatkovodnom ribolovu na ravnom dnu bez zadjeva na kojem je ovakav manevar jedino i moguć.