Zdrava prehrana

Zona dijeta: Saznajte zašto ovu prehranu obožavaju Hollywoodske zvijezde

Dijana Ljubanović

FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash

Isprobali ste sve dijete, a rezultati nisu onakvi kakve ste očekivali? Zona dijeta bi mogla pomoći.Kad se osvrnemo na svakodnevne prehrambene navike predaka, pronaći ćemo na popisu meso, krumpir, povrće i povremeno desert. Postoji toliko mnogo načina kako doći do hranjivih sastojaka, a razne dijete su u posljednje vrijeme u fokusu kako bi se stavio naglasak na zdrav život.


Pa koja je prava “dijeta”? Postoji razlog zašto postoji toliko puno “dijeta, ali što svaka radi i kako znamo koja djeluje, a koja ne. Ne postoji univerzalna dijeta koja na sve djeluje jednako. Svi smo različiti, ali znati što si možemo priuštiti na stolu i što našem tijelu treba, pola je uspjeha.


Zona dijeta svoj uzor pronalazi u mediteranskoj prehrani


Jedna od najhvaljenijih prehrana jest mediteranska koja osigurava da uživate u bogatim okusima, osigurava vam dovoljno potrebnih nutrijenata, čini dobro vašem tjelesnom i mentalnom zdravlju.
Ona je promijenila pogled na zdraavu prehranu pa su stvorene različite varijante ovakvom načina uživanja u hrani te dijete koje se naslanjaju na namirnice koje uključuje upravo mediteranska hrana. Jedna od takvih dijeta, koja je posebno popularna u Hollywoodu jest Zona dijeta. Ona sadrži 40% kalorija od ugljikohidrata, 30% kalorija iz bjelančevina i 30% kalorija od masti, ističe Consumer Health Digest.


Ova poboljšana ravnoteža proteina i ugljikohidrata znači smanjenu razinu inzulina i smanjenu staničnu upalu. Mediteranska prehrana ugljikohidrate prebacuje na 50%, bjelančevine padaju na 20%, a masti ostaju na 30%. Zbog toga se ovakva prehrana preporučuje za mršavljenje i kardiovaskularno zdravlje. Tehnički, obje imaju prednosti koje se međusobno povezuju. Opet, ovisno o našim metaboličkim čimbenicima i kako to utječe na naše reakcije na inzulin.


Da biste osigurali najbolje rezultate, odredite točno vrijeme za obroke kako biste stabilizirali razinu šećera u krvi i u svoju rutinu ubacite tjelesnu aktivnost barem tri dana u tjednu.


Primjer dnevnog plana obroka prema pravilima Zona dijete


  • 7:00: doručak (treba jesti unutar 1 sata nakon buđenja)
  • 12:00: ručak (jede se ne više od 5 sati kasnije)
  • 17:00: međuobrok
  • 19:00: večera (2-3 sata nakon međuobroka)
  • 23:00: kasnonoćni međuobrok neposredno prije spavanja za uravnoteženje razine šećera u krvi u mozgu tijekom spavanja.

Zona dijeta navodi da bi 1/3 tanjura trebala biti sastavljena od proteina, a preostalih 2/3 trebalo bi biti voće i povrće s malo mononezasićenih ulja za obogaćivanje obroka.


Pa razjasnimo, koji su primjeri prave hrane i one koje treba izbjegavati te prednosti i nedostaci Zona dijete.


Hrana koju treba uključiti


Piletina bez kože, riba, bjelanjci, tofu, mahunarke, voće, povrće, maslinovo ulje, bademi, avokado, puretina nemasne mliječne i sojine zamjene za meso.


Hrana koju treba izbjegavati


Trans masti, voće i povrće s visokim udjelom šećerom poput kukuruza i banana, kruh, tjestenine, rižu, voćne sokove, tortilje i peciva.