Knjigoljupci

Evo nekoliko super načina na koje možete pomoći djeci da zavole čitanje

Dijana Ljubanović

FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash

Pružajući im dobar primjer, djeca će lakše usvojiti naviku čitanja.Knjige pomažu djeci da razviju osnovne jezične vještine i duboko prošire svoj rječnik – mnogo više od bilo kojeg drugog medija. Interaktivne su i zahtijevaju da djeca misle. Daju im nove načine razmišljanja i nove ideje.


Razvijaju vještine kritičkog mišljenja. Sami odlučujete što mislite o knjizi i njenom sadržaju, a nitko vam se ne naginje preko ramena i ne govori kako razmišljati.


Knjige razvijaju i njeguju dječju maštu šireći njihov svijet. Slikovnice uvode malu djecu u svijet umjetnosti i književnosti. Romani  stimuliraju dječju senzornu svijest, pomažući djeci da vide, čuju, okuse, osjete i nanjuše na zamišljenoj razini.


Foto: Pixabay
Knjige dopuštaju djeci da isprobaju svijet prije nego što u njega odu. Knjige djeci daju priliku da iskuse nešto u svojoj mašti prije nego što im se to dogodi u stvarnom životu. Knjige pomažu djeci pripremiti se za sljedeću fazu zrelosti, pripremajući se za “odrasli” svijet. Zato je važno djecu naučiti kako zavoljeti knjige.


Zamijenite pop pjevačicu za audioknjigu


Da, audioknjige se računaju kao čitanje i mogu pomoći djeci da zavole literaturu. Slušati nekoga tko samopouzdano čita knjigu izvrstan je način da djeca uče pravilnu dikciju, a to je sposobnost čitanja teksta točno, brzo i s dobrim izrazom. Posudite ih u svojoj knjižnici ili nabavite besplatnu aplikaciju za slušanje na Audible.com.


Uzor u čitanju


Djeca u odraslima vide uzore. Kad odrastete okruženi junk hranom, volite junk hranu. Kad odrastate okruženi knjigama, volite knjige. Zato je važno pobrinuti se da vas djeca vide kako čitate, ali da s njima i razgovarate o knjizi. Uzbuđeno istaknite nešto što vas podsjeća na priču, kako bi djeca vidjela da knjige donose radost, piše Parents.


Foto: Pixabay


Kutak za čitanje


Tihi, ugodni kutak s puno knjiga je nužan. Djeca vole tvrđave, pa samo navlačenje dvije stolice dekom može biti trik kojim se možete poslužiti kako biste stvorili mjesto za čitanje u kojemu će uživati.


Ali rad s djecom na tome da se to učini područjem u kojem bi se željela družiti, čini vrijeme čitanja još privlačnijim. Razmislite o temi plaže: ručnici na podu, suncobran naslonjen na zid, poster oceana i kante s pijeskom u koje ćete staviti knjige. Ostale mogućnosti su gusarska uvala, šuma ili svemirski brod.


Pomozite oživjeti knjige


Ako vaš trogodišnjak voli “Tri praščića”, odvedite ga da osobno vidi neke svinjice. Čitate o zvijezdama? Krenite prema planetariju. Potrudite se da djeca povezuju s realnim svijetom ono što pročitaju u knjigama.


Foto: Pixabay


Proslavite pisce


Odaberite pisca kojeg maši mališani vole i pogledajte film o toj osobi. Posjetite muzej voljenog pisca i posjetite mjesta o kojima je pisao. To će djeci biti poseban doživljaj uz koji će poželjeti još više istraživati, čitati i i saznavati.