Zločesti „šlaufići“

Znate li da masno tkivo na području trbuha predstavlja veliku opasnost za zdravlje?

Life

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Neželjene ručkice oko trbuha mogu uvelike utjecati na zdravlje čitavog organizmaMasno tkivo na našem tijelu esencijalno je za funkcioniranje čitavog organizma. Mogućnost da možemo posebno dobro skladištiti mast (a time i energiju) u tijelu spasila je naše pretke od vremena gladi i tako ih spasila od izumiranja.


Trbušno salo i danas ispunjava važne funkcije: potkožno salo, koje se nalazi između kože i trbušnih mišića, djeluje kao neka vrsta izolacije od ekstremnih temperatura. Visceralna mast koja se taloži u trbušnoj šupljini okružuje, štiti i podupire organe.

Međutim, za razliku od naših predaka, naša je energetska ravnoteža danas često pozitivna: budući da previše jedemo i premalo se krećemo, naša tijelo često sadrže previše visceralnog  masnog tkiva. Takvo stanje ima svoje vrlo negativne posljedice na naše zdravlje. Navesti ćemo neke od njih!


Opasnost za srce i pluća


Visceralna masnoća povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti, slažu se medicinski stručnjaci. Salo u području trbuha šalje specifične proteine ​​koji inhibiraju sposobnost tijela da razgradi krvne ugruške. To povećava rizik od tromboze (krvnih ugrušaka u krvnim žilama ili u srcu) ili embolije, u kojoj krvni ugrušak putuje i blokira žile. Rezultat: srce ili pluća više nisu dovoljno opskrbljeni kisikom i važnim hranjivim tvarima, stanice srčanog mišića odumiru, a u najgorem slučaju postoji opasnost od srčanog udara.


Povećan rizik od dijabetesa


Osim kardiovaskularnih bolesti, višak visceralne masnoće također povećava rizik od razvoja dijabetesa tipa 2. Ako su masne stanice prepune, proizvodi se manje tkivnog hormona adiponektina.


S vremenom to dovodi do inzulinske rezistencije. To znači da tjelesne stanice slabije reagiraju na hormon inzulin koji ima zadatak transportirati šećer u stanice u obliku glukoze. U slučaju inzulinske rezistencije, ti procesi više ne funkcioniraju ispravno i šećer se nakuplja u krvi. Povišena razina šećera u krvi potom dugoročno oštećuje krvne žile, živce i brojne organe. Salo na trbuhu usporava mozak


Prema studiji Državnog sveučilišta Iowa, previše sala na trbuhu čak narušava sposobnost razmišljanja, osobito kod starijih ljudi. Tvari iz visceralne masnoće aktiviraju imunološki sustav mozga i tako smanjuju njegovu mentalnu sposobnost – zaokupljaju mozak drugim stvarima.


Rizik od ciroze jetre


Rijetki su svjesni koliko jetra trpi zbog visceralne trbušne masnoće. Prema procjenama, svaka druga do treća odrasla osoba starija od 40 godina ima masnu jetru, što nije uzrokovano pretjeranim konzumiranjem alkohola, već lošom prehranom i nedostatkom kretanja. Promjena prehrane pomaže da jetra ponovno postane zdrava.