Promjene u škrobu

Živjele bruskete! Tostirani kruh može biti zdraviji od svježeg (ako ne radite ovu grešku)

Šarlota Brnčić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

No, pripazite koliko dugo ga ostavljate da se tostira

Tostirani kruh izuzetno je zdrav, čak i više od svježeg kruha. Zapravo, hranjive tvari se ne eliminiraju procesom prženja i nutritivna vrijednost ostaje nepromijenjena.


Niket Sonpal, pomoćnik direktora programa interne medicine u Sveučilišnoj bolnici Brookdale i Medicinskom centru, rekao je da vitamini i minerali ostaju u kruhu.


Čak i kemijska reakcija koju pokreće tostiranje dovodi do promjene u škrobu što ga potencijalno čini probavljivijim.


Iste kemijske reakcije, između ostalog, razgrađuju ugljikohidrate, pa stoga tostirani kruh ima nešto niži glikemijski indeks od svježeg kruha.


Međutim, ono što ne biste trebali učiniti je spaliti kruh, kaže Sonpal, ne samo zato što okus postaje neugodan, već i zato što se potencijalno kancerogeni spoj nazvan akrilamid formira iz škroba i aminokiselina.


Kemijska tvar koja se stvara u škrobnoj hrani tijekom kuhanja na visokim temperaturama zbog kemijskog procesa koji se naziva “Maillardova reakcija”.


To se može izbjeći kuhanjem hrane na temperaturama ispod 120°C dok za kruh pazite koliko dugo ga ostavljate da se tostira i po potrebi ga bacite.


Dakle, da tostiranom kruhu koji je čak i korisniji od zdravog kruha sve dok nije zagorio. I očito je uvijek bolje odlučiti se za kvalitetan kruh.