Nema bacanja

Zero Waste trikovi za pripremanje i čuvanje hrane

Dijana Ljubanović

FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash

Koji su utjecaji otpada od hrane?Dok se otpadne namirnice nakupljaju duž cijelog prehrambenog lanca, od farmi do hladnjaka, svatko može dati svoj doprinos kako bi pomogao postizanju zajedničkog cilja smanjivanja otpada od hrane za 50 % do 2030. godine. Veći udio odbačene hrane mogao bi se dati gladnim članovima zajednice.


Uz to, otpad od hrane značajno doprinosi klimatskim promjenama. Jedno istraživanje iz 2011. pokazalo je da su emisije stakleničkih plinova kao rezultat rasipanja hrane premašile 113 milijuna tona ugljika godišnje, odnosno 2 % ukupnih emisija. A ti su se brojevi samo povećavali u posljednjem desetljeću.


Savjeti za smanjenje rasipanja hrane kod kuće


Da biste dali svoj doprinos smanjenju rasipanja hrane, upotrijebite ovih nekoliko zabavnih, a ukusnih savjeta za kuhanje bez otpada kako biste uklonili otpad od kuhanja iz svoje kuhinje.


Odaberite “ružno” voće i povrće
Kada kupujete proizvode, umjesto da ljuštite koru kako biste pregledali svaki klas ili iscijedili svaki avokado, prihvatite pomalo nesavršenu mogućnost. U većini slučajeva manje estetski ugodni proizvodi imaju isti okus i hranjivost kao i njihova ljepša braća ili sestra. A ako svaki kupac potraži najzgodniju glavu tikve ili brokule, manje oku ugodni proizvodi na kraju će se pokvariti na policama.


Prigrlite ostatke


Uložite u dobar set hermetički zatvorenih spremnika i sačuvajte ostatke hrane iz restorana i domaće kuhinje. Zatim, ne zaboravite jesti! Održavanje hladnjaka čistim još je jedan način da hrana koju pohranite ostane ispred vas i probije se na vaš tanjur, umjesto da se pokvari u stražnjem dijelu hladnjaka.


Preskočite gulilicu


Ili još bolje, prestanite uopće guliti svoje proizvode! Za mnoštvo voća i povrća, poput jabuka i krastavaca, kora je zapravo najkoncentriraniji izvor vitamina, minerala i vlakana. Samo obavezno prvo temeljito operite povrće i voće.


Kad ste u dvojbi, zamrznite!


Možete zamrznuti puno više nego što možda mislite. Od potpuno kuhanih obroka do sirovog voća i povrća i ostataka biljnog mlijeka, vaš zamrzivač može produžiti život mnogih često rasipanih prehrambenih proizvoda. Stoga pripazite na svježinu i prije nego što hrana istekne, stavite je u hermetičku vrećicu ili posudu u zamrzivaču. Smrznuto voće i povrće možete dodati u smoothieje i juhe, ili odmrznute ostatke hrane za brzu večeru koja se samo treba zagrijati.


Prenamijeniti kad god je to moguće


Ako ste poput većine, vjerojatno svakodnevno bacate talog kave ili vrećice čaja. Sljedeći put kad na dnu kante budete imali grumen hladnih zrna kave, prenamijenite ih u piling za tijelo ili ih dodajte u svoj vrt za bogato gnojivo. Korištene vrećice čaja ujedno su i opuštajuća maska ​​za oči koja uklanja podočnjake za vaš ritual opuštanja.