Jednostavan recept

Želite li ostati u formi? Jedite više za ručak, a manje za večeru

Šarlota Brnčić

Foto Pexels

Foto Pexels

Oni koji unose više kalorija za večeru izloženi su većem riziku od prekomjerne težine i pretilosti

Naš organizam treba sve hranjive tvari potrebne za pravilno funkcioniranje, posebno u prvom dijelu dana kada smo puni obaveza i trebamo energiju koju možemo potrošiti.


Navečer, međutim, prehrambene potrebe opadaju, osobito ako nakon večere vodite sjedeći život (gledate TV, čitate knjigu itd.) i odmah zatim idete spavati.


Evo dakle stare izreke koja glasi: “doručkuj kao kralj, ručaj kao princ, večeraj kao siromah“.


Tajna održavanja forme bila bi, dakle, upravo ova: u prvom dijelu dana (doručak i ručak) unositi kaloričnije obroke, a za večeru ostaviti samo “mrvice“.


Prema nekim kalifornijskim istraživačima, vrijedilo bi za sve i omogućilo nam da se ne udebljamo.


Istraživanje, objavljeno u časopisu Journal of Human Nutrition and Dietetics, a provedeno na ukupno 239 odraslih dobrovoljaca pokazuje da nije potrebno brojati kalorije ili se podvrgavati čudnim dijetama da biste ostali u formi.


Naravno, ne smijemo pretjerivati, ali tajna bi jednostavno bila u tome da za ručak jedete više hrane, a za večeru manje.


Naime, iz podataka koje su prikupili istraživači pokazalo se da su oni koji unose više od 33% dnevnih kalorija za večeru (točnije od 17 sati pa nadalje) izloženi većem riziku od pretilosti ili prekomjerne težine od onih koji unose više kalorija (33% ili više) tijekom ručka.


Osobito navečer treba izbjegavati teška jela poput prženog, ali i tjestenine i masnih začina. Umjesto toga, dobro je preferirati obilan doručak i dobar ručak kako ne biste na večeru stigli pregladni i tako se najeli kad se tijelo slabije može boriti s kalorijama jer se priprema za noćni odmor.


Općenito, nutricionisti se prilično slažu u tvrdnji da biste tijekom dana trebali uzeti 25 % kalorija iz doručka i međuobroka, oko 45% kalorija iz ručka plus popodnevna užina i 30% iz večere koja se, međutim, treba bazirati na lako probavljivoj hrani.