Bogat nutritivni profil

Zdravstvene dobrobiti badema zbog kojih ćete ih odmah poželjeti uvrstiti u prehranu

M. Č.

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Bademi obiluju proteinima, vlaknima, vitaminima, mineralima i zdravim mastima, što ih čini idealnim izborom za zdravlje kože, probave, srca i još mnogo toga

Bademi se često spominju kao jedna od najzdravijih namirnica biljnog porijekla, a razlog je jednostavan: sadrže izuzetno bogat nutritivni profil. Obiluju proteinima, vlaknima, vitaminima, mineralima i zdravim mastima, što ih čini idealnim izborom za energiju, regeneraciju, zdravlje kože, probave, srca i još mnogo toga.


U nastavku slijedi detaljan pregled njihovog sastava, te niz jasno istraženih dobrobiti redovitog konzumiranja badema.


Nutritivna vrijednost badema u jednoj šalici (oko 143g)

• Voda: 6,31 g
• Energija: 828 kcal
• Proteini: 30,3 g (60 % preporučene dnevne vrijednosti)
• Masti: 71,4 g
• Ugljikohidrati: 30,9 g
• Vlakna: 17,9 g (64 % DV)
• Šećeri: 6,2 g
• Kalcij: 385 mg (30 % DV)
• Željezo: 5,3 mg (29 % DV)
• Magnezij: 386 mg (92 % DV)
• Kalij: 1050 mg (22 % DV)
• Natrij: 1,4 mg
• Cink: 4,46 mg (40 % DV)
• Selen: 4,1 µg

Zdravstvene dobrobiti badema


1. Jačaju i obnavljaju mišiće


Bademi su odličan biljni izvor proteina: jedna šalica sadrži oko 30 g. Proteini su ključni za obnovu i izgradnju mišićnog tkiva, posebice nakon fizičkog napora, jer osiguravaju esencijalne aminokiseline koje sudjeluju u regeneraciji i rastu.


2. Poboljšavaju zdravlje probave


Bademi su bogati vlaknima, koja potiču redovitu probavu, dulji osjećaj sitosti i stabilizaciju razine šećera u krvi nakon obroka. Vlakna djeluju i kao prebiotik — hrane dobre bakterije u crijevima i doprinose raznolikosti crijevnog mikrobioma.


Studije pokazuju da svakodnevna konzumacija badema potiče proizvodnju masnih kiselina korisnih za crijevnu stijenku, što dodatno jača zdravlje probave.


3. Smanjuju upale u organizmu


Bademi sadrže visoke količine nezasićenih masnih kiselina, osobito mononezasićenih (sličnih onima u maslinovom ulju). Te masti povoljno djeluju na razinu kolesterola i smanjuju upalne procese.


Zdravije masne kiseline zajedno s proteinima pridonose duljoj sitosti te uravnoteženijem metabolizmu masti i šećera.



Foto: Pexels

4. Podupiru zdravlje vida


Vitamin E, jedan od glavnih antioksidansa u bademima, štiti stanice od slobodnih radikala, uključujući i stanice u očima. Redovita konzumacija povezuje se s manjim rizikom od očnih promjena povezanih sa starenjem, poput katarakte i makularne degeneracije.


5. Doprinos zdravlju zubi


Fosfor, kojeg bademi sadrže u velikoj količini, podržava zdravu caklinu i dentin, te pomaže u rastu, obnovi i održavanju zubnog tkiva.


6. Jačaju imunitet


Bademi sadrže antioksidanse, fitonutrijente i biljne sterole koji mogu smanjiti upalne procese i poduprijeti imunološki sustav. Među njima su flavonoli poput kvercetina i kempferola, poznati po snažnom antioksidativnom djelovanju.



Foto: Pexels

7. Čuvaju zdravlje srca


Nezasićene masne kiseline u bademima povezane su s nižim razinama LDL (tzv. lošeg) kolesterola. Magnezij dodatno podupire zdrav krvni tlak, a sve zajedno doprinosi boljem kardiovaskularnom zdravlju.


8. Poboljšavaju izgled kože


Vitamin E i zdrave masnoće doprinose elastičnosti i hidrataciji kože. Njihova antioksidativna svojstva smanjuju iritacije i štite od oštećenja uzrokovanih oksidativnim stresom. Cink može pomoći regulirati lučenje masnoće te pridonijeti čišćem tenu.


9. Jačaju kosu


Bademi daju važne nutrijente za jaču, otporniju kosu: vitamin E štiti vlasište, biotin potiče stvaranje keratina, a magnezij poboljšava cirkulaciju vlasišta i rast nove kose.


10. Podupiru rad štitnjače


Selen, kojeg bademi sadrže u malim količinama, uključen je u pretvorbu hormona štitnjače u njihov aktivni oblik te štiti štitnjaču od oksidativnog stresa.



Foto: Pexels

Kako ih uvrstiti u svakodnevnu prehranu?


Bademi su praktična, zasitna i hranjiva grickalica koju možete ponijeti gdje god idete. Jedna porcija (oko 23 badema) nudi proteine, vlakna, minerale i zdravu dozu energije.


Najbolje je odabrati sirove ili suho pržene bademe bez dodataka. Mogu se dodati u jogurt, zobene pahuljice, salate, tjestenine, umake, smoothije ili jednostavno konzumirati sami kao međuobrok.