NJEGA KOŽE

Uživajte u toplom vremenu bez straha uz pravilnu zaštiti tetovaža od sunca

Dijana Ljubanović

zastita_tetovaza

zastita_tetovaza

Što ako planirate tetoviranje baš u periodu kada je gotovo nemoguće izbjeći izlaganje suncu?

Nove tetovaže su svježe, živahne i uzbudljive. Ali ako se prebrzo izložite suncu nakon što se nagradite novom tetovažom, možete narušiti ljepotu dizajna. Čak je i skrivena tetovaža osjetljiva na oštećenja od sunca, stoga je važno informirati se o tome kako najbolje paziti na svježu tetovažu.


Prevelika izloženost suncu može uzrokovati da one postanu blijede, da dođe do ožiljaka ili širenja boje, posebno u prvih nekoliko mjeseci nakon tetoviranja. Srećom, zaštita tetovaže je jednostavna koliko i prevencija i očuvanje, prenosi Birdie.


Kako biste spremni dočekali proljetne sunčane dane, važno je osvijestiti koliko UVA i UVB zračenje može loše utjecati na kožu. Pogotovo ako je riječ o još nezaraslim tetovažama. Osjetljivo područje na koži koje je iziritirano iglom i tintom, moglo bi stvoriti probleme.


I zdravstvene i estetske. Donosimo savjete za prevenciju kako biste bez straha mogli uživati u toplom vremenu i svojim novim crtežima na koži.


Nosite kremu za sunčanje


Primjena sredstva za sunčanje pomoći će u sprječavanju raka kože, bora, mrljastih lica i drugih oštećenih na koži. Bilo koja krema za sunčanje je bolja od suncokreta kada je riječ o pripremi tinte za sunce, ali većina tattoo artista će vam preporučiti korištenje kreme za sunčanje s 30-50 SPF (pokušajte se držati i prirodnih sastojaka, ako je moguće!).


Bez obzira na kremu za sunčanje koju inače koristite bez tetovaže, u redu je.


Najvažnija stvar pri odabiru kreme za sunčanje jest osigurati da je širokog spektra, što znači da štiti i od UVA zraka koji prodiru dublje od UVB zraka, uzrokujući oštećenja slobodnih radikala, te UVB zraka koje oštećuju DNK stanice i spale kože. Sunčane opekotine i kronično izlaganje UV zračenju mogu s vremenom oštetiti izgled tetovaža i dovesti do izblijeđivanja, nabora i  suhoće.


Sigurno je nanijeti kremu za sunčanje na izliječenu tetovažu, ali prvo će se morati zacijeliti svježa tinta (umjesto toga, prekriti je zavojem ili laganom odjećom). Ponovno nanesite zaštitnu kremu svaka dva sata ili tako da osigurate stalan i čvrst sloj zaštite.


Pokrijte tetovažu


Ako se ne želite baviti ponovnim nanošenjem kreme za sunčanje, druga najbolja opcija zaštite od sunca je da vašu novu tetovažu uopće ne sunčate. U najmanju ruku, pripazite da novu tetovažu ne izlažete izravnoj sunčevoj svjetlosti prvih mjesec dana kada je imate – posebno prva dva tjedna. Ne samo da će izlaganje suncu za to vrijeme  izblijediti boje tetovaže, već bi zapravo moglo uzrokovati opekline na vašoj koži i oštećenja od sunca. No, ne znači da morate ostati zatvoreni čitav dan. Održavajte žive boje tetovaže tako što ćete uvijek nositi barem jedan sloj dok ste na suncu. Može biti i lagan – sve dok u potpunosti pokriva dizajn tetovaža.


Obavite tetoviranje tijekom zime


Jedan od najjednostavnijih načina da spriječite oštećenje tetovaže od sunca je da razmislite u koje doba godine ćete se tetovirati. Iako se slana voda može činiti kao da će pomoći, bilo kakvo natapanje tijekom vašeg početnog dvotjednog razdoblja zacjeljivanja može izazvati infekciju i oštetiti rad tattoo artista za koji ste izdvojili novac. Ako se zaista želite tetovirati tijekom ljeta, barem pričekajte dok ne znate da nećete ići na odmor mjesec dana ili više. A ako se želite tetovirati dok ste na odmoru? Pričekajte samo posljednju polovicu vašeg putovanja kako biste se i dalje mogli zabavljati na suncu i njegovati područje tetoviranja, savjetuje Birdie.


Često se hidratizirajte iznutra i izvana


Liječnici predlažu često hidriranje i pijenje vode i po nekoliko litara dnevno. Održavajte kožu dobro hidriranu kako bi se zaštitila od vanjskih oštećenja i održala prirodnu barijeru vlažne kože. Hidratacija ne znači često i dugo tuširanje. Preskočite duge, vruće tuševe koji mogu ukloniti prirodna ulja kože i dovesti do suhe kože i umjesto toga se odlučite za kraći tuš (maksimalno 5 minuta) mlakom vodom.


Provjeravajte stanje kože


Druga važna stvar koju trebate učiniti ako svoju tetovažu izlažete suncu je provjeravanje kože na bilo kakve vidljive znakove oštećenja. Redovito provjeravajte pojavljuju li se bilo kakve mrlje ili promjene na koži. To što ste pažljivi na suncu ne znači da ste pravilno prekrili tetovažu. Imajte na umu da je, iznad svega, stavljanje krema za sunčanje apsolutno najbolji način da zaštitite svoju tetovažu i spriječite moguće opekline. Kako biste osigurali da dizajn vaše tetovaže ostane lijep i svjež kao i prvog dana, obavezno koristite zdrav razum i ne izlažite tetovaže suncu dok ne zacijele – čak i nakon toga.