Nusprodukti sumpora

Objašnjavamo zašto su šparoge “krive” za neugodni miris urina

Šarlota Brnčić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Nije ništa patološko, ali svakako može biti neugodno

Glavni krivac je šparogična kiselina, koja se nalazi isključivo u šparogama (otuda i naziv).


Kada se hrana probavi, molekula se razgrađuje na nusprodukte koji sadrže sumpor, koji općenito nema baš ugodan miris.


Kada eliminiramo urin, nusprodukti sumpora isparavaju gotovo trenutno, uzrokujući neugodan miris.


Obično se pojavljuje između 15 i 30 minuta nakon konzumacije povrća i može trajati nekoliko sati, no jedno istraživanje je pokazalo da miris može trajati i do 14 sati.


Međutim, procjenjuje se da ga doživi samo između 20% i 50% ljudi.


To je zato što nismo svi isti, zapravo:


  • svatko drugačije probavlja hranu, a neki ljudi mogu učinkovitije razgraditi nusproizvode sumpora
  • neki ljudi nemaju sposobnost otkrivanja mirisa jednostavno zbog genetskih varijacija
  • svatko drugačije metabolizira spojeve hrane

Važno je napomenuti da šparoge nisu jedina stvar koja može promijeniti miris mokraće.


Poznato je da i druga hrana i piće izazivaju neugodan miris mokraće.


Na primjer, neki ljudi navode da im urin miriše na kavu zbog ispijanja previše kave.


Prokulice, luk i češnjak također se povezuju s čudnim mirisom mokrenja kod nekih ljudi


No, neugodan miris mokraće nije dobar razlog da ne konzumirate šparoge.