ŠtrudlaFest 2020.

Zasladite vikend posjetom neodoljivom ŠtrudlaFestu. Neki će na štrudlu od mrkve, a neki na Štrudlazz

Karmen Bosnić

U selu štrudle svaki će dan biti organiziran piknik, a kad je piknik onda vam treba i piknik košara. Birate između Štrudloljupca, Štrudlomanijaka ili Karlovačke košareLjubitelji štrudle preskočite doručak ako ste još na godišnjem odmoru, a ako niste smažite jedan štrudel za zajutrak, odradite ono obligatorno i pravac na ŠtrudlaFest koji starta danas u 18 sati otvorenjem izložbe ‘’Kulinarstvo i etnografija« u ozaljskom Etno parku.


Ovogodišnje izdanje tog slatkog, a možda i najslađeg festivala, trajat će deset dana, centar ‘’štrudlijade« je, jasno kao dan, u Jaškovu, selu štrudle, ali bogati će se program odvijati na brojnim drugim lokacijama diljem Karlovačke županije.U selu štrudle svaki će dan biti organiziran piknik, a kad je piknik onda vam treba i piknik košara; birate između Štrudloljupca, Štrudlomanijaka ili Karlovačke, ili dvije od tri ili tri od tri sistem »skupio sam sve«.


Credit: TZ OZALJ
Sve dane Jaškovo možete obići biciklom, a vikendima će biti organizirana i vođena najslađa biciklistička ruta na svijetu »Štrudla by bike«, čiji sudionici će uz Dražena Breitenfelda otkriti najljepše dijelove netaknute prirode uz čarobnu rijeku Dobru. Na kraju rute moći će bez grižnje savjesti degustirati štrudle OPG-a Kovač i restorana Žganjer.


Posebna ponuda u 28 restorana


Goste u Jaškovu tijekom vikenda očekuju posebni zabavni sadržaji, kao što su radionice izrade štrudle koje će voditi ambasadorice štrudle iz Jaškova, te otkrivati tajne izrade savršenog tijesta.


Ozaljski Etno park

Samo jedan kilometar od centra Ozlja smješten je slikoviti Etno park. U »muzeju na otvorenom« predstavljena je tradicijska arhitektura i uporabni predmeti predindustrijske svakodnevice.


U slobodnom prostoru nalazi se zbirka koja se sastoji od stambenih i gospodarskih objekata, interijera niskih seljačkih sobica, kuhinja i spremišta s autentičnim inventarom. Krovovi kuća prekriveni su slamom od raži tzv. »škopom« i karakteristične su gradnje od tesanih drvenih greda s tzv. »hrvaškim vuglima« te svjedoče o sve rjeđim primjerima tradicijskog seoskog graditeljstva.

Na likovnim radionicama »Art Apetit« u idiličnom seoskom ambijentu uz neočekivane okuse štrudli moći ćete osloboditi svoju kreativnost, unikatni tanjurić za štrudlu možete oslikati na radionici keramike, ne propustite priliku otkriti sve o štrudli koja je ušla u Guinnessovu knjigu rekorda i usput stati zadivljeni divovskim biciklom od slame kojeg će drugog dana Festivala izraditi akademski kipar Nikola Faller u sklopu slamarske radionice.U Tjednu štrudle sudjeluje čak 28 restorana, a svi oni po promotivnim cijenama nude na desetke zanimljivijih kombinacija okusa – štrudlu od jabuka s pivom, lovačku štrudlu s ogulinskim zeljem, štrudlu s češnjakom i peršinom, štrudlu od janjetine, štrudlu s ozaljskog dvora, štrudlu jaškovskog baruna, štrudlu Slavina jesen, štrudlu s mrkvom, štrudlu od butternut tikve, kao i štrudlu s jabukama i grožđem, baš onakvu kakva je bila i rekorderka.


Stari grad Dubovac

Dvorac Dubovac pripada među najljepše i najbolje sačuvane spomenike feudalnog graditeljstva u Hrvatskoj. Naziv je dobio po hrastovoj šumi koja je okruživala dvorac.


Iako datira prije 13. stoljeća, prvi pisani dokumenti ga spominju 1339. Dok su Frankopani bili vlasnici Dubovca, dvorac je poprimio današnji izgled. Tada je od drvenog zdanja postao kamena građevina.


Ove su se godine u ŠtrudlaFest uključili i brojni muzeji. U Zavičajnom muzeju Ozalj tijekom trajanja manifestacije uz kupljenu ulaznicu svaki posjetitelj dobit će gratis štrudlu. Ista akcija, odnosno štrudla na dar, očekuje posjetitelje Staroga grada Dubovca 5. i 6. rujna, a 5. rujna razveselit će i posjetitelje Gradskog muzeja Karlovac i Baraćevih špilja u Rakovici.O kuharstvu u srednjem vijeku


Aquatika za subotu, 12. rujna, priprema zanimljivu radionicu izrade unikatnih licitarskih suvenira u obliku riba i srca uz prigodnu prodaju, pazi sad – štrudle, dok će restoran Lovački rog pokazati tajne izrade svoje štrudle »Lovački rog«.


Zavičajni muzej Ozalj

U Starom gradu Ozlju smješten je Zavičajni muzej Ozalj. Svojom građom obuhvaća povijest od 6.000 godina, koja se može pratiti putem pisane povijesti i arheoloških artefakata.


U muzeju povijest započinje razdobljem mlađega kamenog doba, eneolitika, rimskog razdoblja i seobom naroda. Zatim je obuhvaćen rani srednji vijek i priča o velikim obiteljima gdje se posebno ističu Frankopan i Zrinski te ozaljski kulturni krug.


Poseban dio posvećen je Slavi Raškaj, ozaljskoj slikarici čiji akvareli predstavljaju najviši domet hrvatskog akvarelnog slikarstava krajem 19. i početkom 20. stoljeća.


Ozalj će biti centar kulturnih događanja, s mirisom štrudle u zraku. I oni koji posjete izložbu postavljenu u Etno parku dobit će jednu štrudlu.


U nedjelju, 6. rujna bit će održana jedinstvena gastro-glazbena poslastica »Štrudlazz« uz Dragu Jakovčevića i DJ jazz kvartet te birane štrudle i vina, a u subotu, 12. rujna u Etno parku moći ćete na zanimljivoj gastro radionici saznati više o kuharstvu u srednjem vijeku.ŠtrudlaFest 2020. je najveći do sada zbog velikog zanimanja posjetitelja, ali i kako bi ga svi koji žele mogli posjetiti tijekom deset dana uz odgovorno poštivanje propisanih epidemioloških mjera, te kako bi se izbjegle gužve.


Aquatika

Karlovački slatkovodni akvarij Aquatika smješten je uz desnu obalu rijeke Korane. Izložbeni postav akvarija je prikaz flore i faune hrvatskih rijeka i njihovih ekosustava, geološke prošlosti te tradicijske kulture i povijesti porječja četiriju karlovačkih rijeka.


Postav prikazuje tok krške rijeke – riječnu floru, faunu i njezinu bioraznolikost.