Jesenska delicija

Za sve zaljubljenike u dobru krišku kruha: Isprobajte varijantu sa bundevom

Šarlota Brnčić

Foto Pexels

Foto Pexels

Savršen za doručak, namazan sa malo voćnog džema

Ljubitelj ste kruha i krušnih proizvoda? Volite ih pripremati sami kod kuće i uživati u malo drugačijim varijantama?


Ukoliko je vaš odgovor potvrdan donosimo vam recept za mekani kruh od bundeve.


Sastojci (za 600 g kruha):


  • 300 g sirove bundeve (već očišćene)
  • 300 g brašna
  • 100 g griza
  • 100 g toplog mlijeka
  • 1 žličica šećera
  • pola žlice maslinovog ulja
  • 4 g suhog kvasca
  • sol po ukusu

Priprema: Bundevu narežite na kockice i pustite da se kuha na pari dok ne omekša, a zatim je izmiksajte dok ne postane kremasta. Ulijte brašno u posudu i pomiješajte ga s kvascem i žličicom šećera.


Dodajte toplo mlijeko, miješajte nekoliko trenutaka, pa dodajte još toplu bundevu i mijesite rukama da se svi sastojci dobro pomiješaju. Ostavite da odstoji 15 minuta.


Zatim dodajte ulje i sol, te na blago pobrašnjenoj radnoj površini snažno mijesite najmanje 15 minuta.


Stavite tijesto da se diže na toplom mjestu u posudi premazanoj s malo ulja i prekrivenoj prozirnom folijom, dok se ne udvostruči. Trebat će oko dva ili tri sata.


Uzmite tijesto i oblikujte štrucu, stavite je na lim obložen papirom za pečenje, napravite vodoravne rezove glatkim nožem i pustite da odmara još 40 minuta.


Pecite u zagrijanoj pećnici na 190 stupnjeva oko 20 do 25 minuta. Prije posluživanja pustite da se kruh ohladi.


Ovaj kruh ostaje mekan najmanje 3 do 4 dana, ukoliko je zatvoren u posebnim papirnatim vrećicama za kruh.


Savršen je uz obroke, ali i za doručak, namazan sa malo voćnog džema.