Zdrav i ukusan doručak

Za sladokusce: Cosy doručak koji uključuje batat i bananu

Dijana Ljubanović

FOTO/Pexels

FOTO/Pexels

Doručak koji ćete obožavati prava je poslastica.



Jedna od najsvestranijih namirnica koja je sve popularnija, mogla bi vam uljepšati čak i doručak. Riječ je o batatu. Povoljan je i hranjiv, a možete ih ispeći nekoliko puta za brzu i jednostavnu pripremu tijekom tjedna. Nakon što ispečete batat, možete ga puniti bilo kojim voćem, jogurtom, orašastim plodovima i sjemenkama koje želite.


Rezultat je slatka i slana, ugodna hrana u kojoj bez krivnje možete uživati za doručak ili desert. Uživajte u ovoj slasnoj zdjeli koja će uljepšati doručak od slatkog batata koja će vam pružiti užitak slatkoće, ali vas i napuniti energijom.


SASTOJCI


  • 1 batat
  • 1/4 žličice cimeta
  • 1/4 žličice muškatnog oraščića
  • 1/4 žličice đumbira
  • 1 žlica javorovog sirupa
  • 1/2 šalice jogurta od kokosovog oraha
  • 1/2 banane, narezane na kriške
  • 2 žlice granole
  • 1 žlica narezanih badema
  • 1 žlica oraha
  • 1 žlica pčelinjeg polena (nije obavezno)


UPUTE


Zagrijte pećnicu na 280 stupnjeva. Vilicom probodite batat nekoliko puta kako bi para mogla ispasti kad se ispeče. Stavite batat izravno na rešetku za pečenje u pećnici.


Pecite oko 45 minuta, dok se batat ne može probušiti vilicom. Izvadite iz pećnice i prerežite na pola. Na svaku polovicu pospite cimet, muškatni oraščić, đumbir i sirup. Vilicom sve to zajedno zgnječite. Prelijte jogurtom, bananom, granolom, orasima i peludom. Po želji prelijte dodatnim javorovim sirupom.