22. izdanje

Wine Day: Dan otvorenih vinskih podruma Istre traži organizacijski zaokret

Edi Prodan

Foto Edi Prodan

Foto Edi Prodan

Posjetitelji su loše reagirali na jedan potez dijela uključenih vinarija, ali i na činjenicu da više važnih vinara nije sudjelovalo u ovoj manifestaciji.Kao što to tradicija i nalaže, pod okriljem Vinistre, zadnje nedjelje u svibnju održan je 22. Dan otvorenih vinskih podruma Istre.


Posjetitelja je zbog promjenjivog, kišnog vremena bilo nešto manje u odnosu na najbolje sezone, dok smo mi obišli neke lokalitete u Sjevernoj Istri gdje se u tu aktivnost od ukupno 46 objekta uključilo njih 17, odnosno 37 posto.


Najznačajniji mamac


Gužva je u svima bila velika, a jedan od najznačajnijih mamaca bila je buzetska Aura, vjerojatno najpoznatija neidustrijska destilerija u Hrvatskoj.
Foto Edi Prodan


Velik je broj posjetitelja privuklo i Medveje, što zbog blizine Rijeke kao značajnog emitacijskog centra kad je Dan otvorenih podruma u pitanju, što zbog činjenice da neveliko mjesto s tridesetak stanovnika ima čak tri jako dobra vinara – Adriana Černeku, Daria Sirotića te Zdravka Černehu.


Riječ je k tome o sjajnoj destinaciji i zbog toga što je vrlo blizu Marčenegla iz koje dolazi ovogodišnji najbolji proizvođač terana Paolo Agapito, kao i Kjeka, odnosno destilerije Jermaniš čiji su vlasnici, Ivan i Kristijan, s ponosom istaknuli kako nema Vinistre na kojoj se nisu okitili najprestižnijim medaljama.


Loša reakcija posjetitelja


Iako se ne dodiruje direktno s Danom, vrlo su blizu Paladini i tvrtka Karlić tartufi tako da svi oni koji žele doći u dodir s istinski dobrim vinima i rakijama, maslinovim uljima i tartufima, spuštanjem u mjesta ispod Vrha ne mogu pogriješiti.


– Ponosim se s ovim krajem, s njihovim proizvodima ali ne treba zaboraviti ni to da tek treba značajnije valorizirati i iskoristiti sve prednosti ovog dijela Buzeštine, njezine odlične klime i vrijednih ljudi, istaknuo nam je Damir Kajin, gradonačelnik Buzeta koji se s obitelji Adriana Černeke zadržao u sadržajnom razgovoru.


Foto Edi Prodan


Ono što je za razliku od istinski vesele i poticajne atmosfere na pojedinim lokacijama, od mnogih na ovogodišnjem Danu istaknuto kao loše – jako je mali broj podruma koji su u pojedinim regijama – Rovinj, Južna, Središnja i Istočna Istra – odlučili na otvaranje svojih vratiju.


Loša je bila reakcija posjetitelja s kojima smo razgovarali i na činjenicu kako je dvadesetak posto vinarija naplaćivalo kušanje vina, tako da je jasno kako Dan otvorenih podruma Istre traži promjene.


Kao dodatno velika negativnost kod posjetitelja je evidentirana i činjenica da dvadesetak iznimno važnih i velikih vinara uopće nije participiralo u ovoj manifestaciji.


Možda je rješenje da Dan naprosto preraste u manifestaciju za koju se kupuju vrijednosni kuponi što bi omogućavali konzumaciju ali i povlaštenu, povoljniju kupnju pojedinih vina.


Slično kao što se to prakticiralo na ovogodišnjoj Vinistri.


U suprotnom moglo bi doći do daljnjeg osipanja broja sudionika pa i do gašenja Dana što bi, sudeći po sjajnoj atmosferi u Madvejama ili Kjeki bila istinska šteta.