ŠTORIJA OD MAŠTE

Vrijedne ruke Bernarde Janeš kriju se iza LaPetlje, brenda koji stari hobi naših baka spaja s modernim

Lucija Sučić

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

LaPetlja nudi predivne i 'one of a kind' pletenine s kojima na umjetnički način prkosi brzoj modi i šalje poruku održivosti, kvalitete i vrijednosti

Kada pomislimo na ljeto, najčešće na pamet pada onaj specifičan osjećaj lakoće, svježine i svima potrebne bezbrižnosti. Druženje na plaži, ugodne večernje šetnje, uživanje u omiljenom sladoledu koji se prebrzo topi… Naravno, ljetni dani sa sobom nose i onaj poseban gušt kada odijevanje ne traje dugo niti zahtjeva neko posebno planiranje, jer sve nekako izgleda baš kako treba!


Kada smo kod teme odijevanja i toplih dana, pleteni komadi u ljetne outfite donose neku posebnu notu romantike i nježnosti, a stvar postaje još bolja kada je taj komad handmade i – unikatan.


Upravo takvi komadi proizlaze iz kreativnog ‘pogona’ Riječanke Bernarde Janeš, koja stoji iza handmade brenda LaPetlja, a koja izrađuje predivne i ‘one of a kind’ pletenine s kojima na umjetnički način prkosi brzoj modi i šalje poruku održivosti, kvalitete i vrijednosti.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli LA PETLJA | Fashion & Decor (@lapetlja)Od kineziologije do heklanja


Inače, Bernarda je magistra kineziologije, no kreativni impulsi bili su jači te je čitava priča krenula u jednom malo drugačijem smjeru…


“Tijekom stažiranja u školi (na predmetu TZK) imala sam dosta slobodnog vremena i jako sam htjela stvoriti nešto svojim rukama i napraviti nešto što će biti nosivo, unikatno, moderno, a opet drugačije. Prvo na što sam pomislila je bilo šivanje, no za taj tečaj tada nisam imala dovoljno financija pa sam istražujući dalje naišla na heklanje“, ispričala je.


Upitno je je li ona našla heklanje ili je heklanje pronašlo nju, no u svakom slučaju, nakon pažljivog čitanja tekstova, gledanja i inspiriranja s radovima i gledanja nekoliko tutoriala na YouTubeu, rodilo se zanimanje i želja za isprobati ovu našim bakama dobro poznatu tehniku.


“Shvatila sam da je sve što mi je za to potrebno je klupko materijala poput, vune, pamuka i slično, pa sam se uputila u najbliži dućan i bez razmišljanja kupila pribor za heklanje. Došla sam doma i upalila jedan od videa za početnike i – krenula”, kazala nam je Bernarda, a nas vječno znatiželjne novinare interesiralo je što je bila prva ‘petlja’.


“Prva veća stvar koju sam napravila je bila zimska traka za uši. Kada sam je objavila na društvenim mrežama dobila je jako puno pozitivnih reakcija što me ohrabrilo da nastavim i napravim još nešto. Tako su krenule i kape, a s njima i prve narudžbe. Bile su tu i stvarčice za dekor, poput ‘zvijezda’ jastučića koji su se posebno svidjeli mamama za dječje sobice i još puno toga”, otkrila nam je.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli LA PETLJA | Fashion & Decor (@lapetlja)Brend s petljom


Moramo reći da nam se, osim divnih proizvoda i pletenina, posebno svidjelo i ime brenda – tako jednostavno i baš pogođeno, pa smo ju upitali kako ga je osmislila. Znate onu situaciju kada se jako trudite biti kreativni, a gospođa kreativa baš je tad odlučila ići na svoj beauty sleep? Tako je nekako bilo i Bernardino iskustvo:


“Ime LaPetlja došlo je zapravo u jednom čudnom trenutku, u nekom polusnu. Taj dan sam se stvarno trudila smisliti ime, a kada se trudiš valjda te tad baš neće inspiracija 🙂


Tada sam došla na ideju da bi to moglo biti nešto sa petljanjem, a kasnije mi je sve više i više ‘sjela’ ta riječ koja zapravo baš dobro opisuje ovo šta radim. S druge strane, može se shvatiti i kao da sam imala petlju uopće ući u ovaj biznis! Ovo ‘la’ sam htjela zbog malo estetike, a i zbog toga jer mi tako nekako ljepše zvuči!”.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli LA PETLJA | Fashion & Decor (@lapetlja)Stari hobi naših baka na moderan i održiv način


Uvijek nam je zanimljivo čuti kako kreativcima izgleda jedan prosječan dan “na poslu”, pa smo to pitanje priupitali i Bernardu, na što je simpatično kazala da se još uvijek privikava na to da je sama svoja šefica!


“Rad od doma ima stvarno jako puno prednosti jer si možeš oblikovati dan kako želiš i ne biti u grču hoćeš li nešto stići, ali s druge strane tu je i puno distrakcija. Nakon jutarnje rutine, upalim laptop, pogledam mailove, prođem Instagram, napravim plan objava ili storyja ako nešto treba posebno naglašavati. Nakon toga krećem na onaj dio koji traje malo duže, a to je heklanje ili pletenje. Ne treba zapravo neka prevelika priprema za to osim da se udobno smjestim i zaboravim na sve par sati“, ispričala nam je.


Gledajući s divljenjem njene pletenine koje su u cijelosti ručni rad, ostali smo doista impresionirani te smo pitali koliko joj je u prosjeku vremena potrebno za izradu jednog pletenog komada, na što nam je rekla:


“Ovisno o tome što radim – nekad jedan proizvod napravim u jednom danu, a nerijetko se izrada jednog proizvoda protegne na nekoliko dana, ali sve je to dio ovog posla i treba biti strpljiv. Za izradu npr. male ljetne mrežaste torbice mi je potrebno cca pet sati, dok za ljetnu haljinu treba 25-30 sati rada“.


No ima neka posebna radost u tome da ta haljina, torbica ili neka druga petljica kao takve postoje kao unikati, posebno stvorene samo za tu osobu!


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli LA PETLJA | Fashion & Decor (@lapetlja)Kvaliteta i unikatnost na prvom mjestu


Isto tako, ostali smo oduševljeni fantastičnim i taman pogođenim spojem tradicionalnog i modernog, što je ujedno jedna od inspirativnih niti vodilja mlade dizajnerice.


“Inspiraciju najčešće pronalazim u nekim starim komadima odjeće, ljudima i njihovim stilovima, onda to nekako preoblikujem u svojoj glavi da dobije moj ‘touch’ i to mi je najdraže od svega. Jako mi se sviđa što svaku stvar mogu nekako personalizirati ili napraviti unikatnom.


Ovaj stari hobi naših baka želim približiti ljudima, vratiti ga na ‘scenu’ i pokazati kako može izgledati kad se spoji s modernim dizajnom. Uz to, jedna od glavnih niti vodilja mi je stvarati sve to s prirodnim materijalima. Danas je stvarno jako teško pronaći kvalitetnu odjeću, čak više ni ono “koliko para toliko muzike” nije istinito jer se sve toliko ubrzalo i kvantiteta je postala važnija od kvalitete.


Zato sam odlučila ako već moram toliko dugo izrađivati jedan proizvod neka još uz tu vrijednost ručnog rada ima i vrijednost materijala. Zimi se fokusiram na prirodnu vunu, merino vunu, alpaka vunu, svilu, a ljeti na pamuk, lan i mješavinu laganih prozračnih materijala. Usporiti modu i osvijestiti ljude o konzumerizmu je nekako usputno postao bitan cilj ovog brenda”, ispričala nam je Bernarda.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli LA PETLJA | Fashion & Decor (@lapetlja)Za one koji vole biti drugačiji


U sada već povećem asortimanu LaPetlje može se naći puno različitih proizvoda, pa smo Bernardu priupitali postoji li neka stvar u kojoj posebno uživa dok ju izrađuje, na što je ponudila vrlo iskren odgovor:


“Sve što sam do sad napravila mi je omiljeno! Ali mogu reći da jako volim kada nešto radim po prvi puta. Tu se onda isprepliću razni osjećaji uzbuđenja, adrenalina, neodlučnosti, straha, iščekivanja tako da je to jedan pravi rollercoaster osjećaja. I onda još kad ispadne kako sam očekivala, sreći nema kraja! To mi je stvarno nešto najljepše i nešto što me gura da idem dalje i budem još bolja!


Najčešći klijenti, ponosno je kazala, su ljudi koji prije svega cijene ručni rad i oni koji uživaju u nošenju unikatnih komada čime se ističu iz mase, oni koji vole biti drugačiji, te ništa manje važno, oni koji vole i cijene proizvode koji traju.


Što se tiče najpopularnijih radova, kazala je Bernarda, ovisi o dobu, a ljeti su poseban hit pletene torbe, točnije makrame torbe koje se mogu i personalizirati, ljetni topići, a i haljine.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli LA PETLJA | Fashion & Decor (@lapetlja)Krajem mjeseca u pripremi i modna revija


Trud, rad, kvalitetu i estetiku teško je ne zamijetiti, što vjerujemo da su primijetili i mnogi drugi, pa smo Bernardu pitali je li u dosadašnjem radu s LaPetljom ostvarila neke suradnje, na što nam je radosno ispričala o suradnji s dizajnericom Mateom, vlasnicom Buqele fashion studia u Zagrebu koja je Bernardine petljice ugostila u svom prostoru, čime je LaPetlja tamo dobila svoj showroom.


“To je suradnja koja broji tri godine, a ulazimo i u četvrtu i jako se veselim našem napretku. Uskoro ulazimo i u novi prostor u Zagrebu pa ćemo uz dućan/showroom imati i radni prostor u kojem ćemo moći šivati, heklati itd.”, rekla nam je, te nadodala da se isto tako veoma veseli budućoj suradnji s kavanom Grad.


Ondje će krajem mjeseca, točnije, 30.6. biti održane revije dvije dizajnerice, a gosti će moći uživo vidjeti, ali i isprobati sjajne kreacije!


Niti Bernardu nije zaobišlo naše pitanje o budućnosti (a mi se volimo unaprijed veseliti), na što nam je diplomatski odgovorila:


“Ne volim puno pričati o budućnosti, ali svakako se vidim u tome da nastavim sa svojim radom, podižem ga iz dana u dan na neke nove razine i radim na sebi kao poduzetnici jer je puno izazova na putu, a jednoj kineziologinji je bez pretjerivanja ovo cijeli novi svijet :)”.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli LA PETLJA | Fashion & Decor (@lapetlja)Eterno e lento

Uz to, volimo kada je vrijeme na našoj strani i što se razgovor s Bernardom dogodio uoči predstavljanja nove kolekcije! Naime, LaPetljin asortiman odnedavno je bogatiji za novu kolekciju naziva Eterno e lento, a čiji naziv idealno opisuje Bernardinu misiju i viziju.


Eterno, talijanska riječ za vječno, asocijacija je na heklanje kao stari hobi naših baka i na tradiciju koja je od početka bila kreativna ispiracija za sam nastanak brenda.


Lento, što je talijanski izraz za polako ili sporo, oznaka je mode za koju se Bernarda zalaže. Naglasak na sporoj modi kroz pomno birane materijale i promišljanje o dizajnu ide u smjeu ka zdravijem, ali i svjesnijem odnosu prema odjeći i modi.


“Kada znaš koliko je vremena i truda uloženo u izradu baš tvojeg proizvoda cijeniš ga još i više, kao i osoba kojoj je namijenjen. Ručni rad znači da je svaki komad unikatan i da na sebi nosiš nešto samo svoje, stvoreno jednom, samo za tebe”, kazala je Bernarda.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli LA PETLJA | Fashion & Decor (@lapetlja)