Kralj ljetnog looka

Voljeli bi nositi crveni ruž, ali previše je toplo i stalno se topi? Imamo nekoliko savjeta

Sanda Milinković

Foto: iStock

Foto: iStock

Izbjegavamo tešku šminku, ali crveni ruž je jednostavno neodoljiv.Ljeti većinom izbjegavamo nanošenje teškog make-upa jer puštamo našu kožu da diše (i štitimo ju SPF-om!) što je poprilično teško ako stavimo nekoliko slojeva pudera, rumenila, bronzera, highlightera i ostalih omiljenih proizvoda.


Ono što jednako volimo i u toplim i u hladnim danima je crveni ruž koji je sasvim dovoljan  da zablistate u svakoj prigodi bez da umarate kožu nepotrebnim pretjeranim šminkanjem.


Ako nam za nošenje ruža ne smeta maska za lice, onda nam smeta vrućina zbog koje imamo osjećaj da se i mi i ruž topimo te nam se javlja potreba za neprestanim popravljanjem. No crveni je ruž toliko efektan u ljetnim kombinacijama da smo jednostavno morali pronaći savjete kako ga nositi po ovim vrućinama bez problema.


Crveni ruž voli svježu kožu
Prvo, pripremite lice. Nakon što ste nanijeli hidratantnu kremu pa SPF, vaše bi lice trebalo izgledati sjajno. Crveni ruž se ljeti odlično slaže s kožom lica koja ne izgleda blještavo (smanjite highlighter) nego svježe i “vlažno” što ćete postići dobrom hidratacijom.


Nemojte preskočiti usne koje bogato namažite balzamom koji će im dati potrebnu vlažnost i pričekajte nekoliko minuta da vaša koža upije proizvode.


Idući korak neki smatraju obveznim, a neki nepotrebnim tako da se make up stručnjaci ne mogu dogovoriti. Na vama je da isprobate obje opcije i provjerite koja vam odgovara. Riječ je o primeru koji se nanosi prije samog šminkanja i koji pomaže make up-u da ostane fiksiran na površini kože. Umjesto primera kojeg nanosimo prije šminkanja, možete kao posljednji korak u šminkanju isprobati fiksator u spreju koji će ostaviti onaj posljednji trag da “sve ostane na mjestu” kada završite.


Kada ste pripremili lice i usnice, vrijeme je da nanesete kralja svih lookova – crveni ruž.


Ljeti birajte nijanse crvenog ruža koji, što bi se reklo – baca na rozu boju. Umanjit će onu ozbiljnost klasičnog crvenog ruža, ali svejedno će pružiti look kakav ste zamislili pa ćete postići željeni efekt.


Nakon što ste stavili crveni ruž, slobodno “pojačajte” njegovu postojanost olovkom za usne, ali pazite da bude u istoj nijansi. Također, pazite da pratite liniju ruža jer posljednje što želite je prijeći olovkom iznad usnice pa umjesto željenog efekta, postići nešto potpuno suprotno.


Također, prilikom kupnje ruža, probajte pronaći onaj s oznakom vodootpornosti ili u novije vrijeme, s oznakom – “maskproof“. Takav je ruž potpuno matt i trajat će vam gotovo pa cijeli dan uz pravilnu pripremu kože i neće vam ostajati na maski za lice ako ju morate nositi u nekom trenutku.