Zdrava hrana

Ako želite smršavjeti, studija kaže da je veganska prehrana učinkovitija od mediteranske

Dijana Ljubanović

FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash

Ako vam je gubitak kilograma jedan od ciljeva za 2021. godinu, možda ćete htjeti razmotriti vegansku prehranu s malo masnoća.Novo istraživanje objavljeno od strane Liječničkog odbora za odgovornu medicinu u časopisu American College of Nutrition pokazalo je da je veganska prehrana s niskim udjelom masti zapravo učinkovitija za mršavljenje od mediteranske prehrane, koja je obično rangirana kao najbolja dijeta za mršavljenje, objavljuje Popsugar.


Dvije vrste prehrane uspoređene su u 36-tjednom pokusu. Tijekom 16 tjedana polovica sudionika bila je nasumično dodijeljena veganskoj prehrani s niskim udjelom masti, jedući povrće, voće, cjelovite žitarice i mahunarke, dok ograničavaju biljne masti poput ulja, avokada, orašastih plodova, sjemenki i kokosa.


Druga polovica slijedila je mediteransku prehranu, koja je također prepuna povrća, voća i cjelovitih žitarica, ali uključuje maslinovo ulje i umjerenu količinu ribe i piletine. Nijedna skupina nije imala ograničenja u kalorijama.
Nakon 16 tjedana, sudionici su se četiri tjedna vraćali svojoj izvornoj prehrani, a zatim su slijedili suprotnu prehranu sljedećih 16 tjedana.


FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash


Studija je pokazala da je jedenje veganske prehrane s niskim udjelom masti imalo bolje rezultate za mršavljenje, razinu kolesterola i poboljšanu tjelesnu građu i osjetljivost na inzulin. Sudionici koji su konzumirali mediteransku prehranu nisu izgubili na težini, ali oni koji su konzumirali vegansku prehranu s niskim udjelom masti izgubili su u prosjeku 13,2 kilograma, uključujući prosječno 7,5 kilograma masti.


Iako mnogi stručnjaci mediteransku prehranu smatraju jednim od najboljih načina za mršavljenje, autor studije, Neal Barnard, dr. Med., Predsjednik Odbora za liječnike, rekao je da uključivanje masne ribe, mliječnih proizvoda i ulja u prehranu razlog zašto nitko od sudionika nije smršavio na njemu.


Obratio sam se registriranoj dijetetičarki Susan Macfarlane, MScA, kako bih dobio njezino mišljenje o ovoj studiji, a ona je objasnila: “U ovoj se studiji gubitak kilograma može pripisati smanjenju kalorija.” Sudionici koji jedu vegansku prehranu s malo masnoća izvijestili su da prirodno jedu 500 kalorija manje, ali da se njihov unos kalorija nije promijenio tijekom mediteranske prehrane.


FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash


Jesti povrće, voće, cjelovite žitarice i mahunarke koje su prirodno niže kalorijske od hrane koja sadrži masnoće omogućilo je sudionicima da smanje unos kalorija bez smanjenja količine hrane koju su jeli, rekao je Macfarlane. Te vrste hrane također imaju visok sadržaj vode i vlakana, što pojačava njihovu sitost, dodala je, tako da se osjećate siti jedući manje kalorija. Ako jedete vegansku prehranu s malo masnoća, znači da ne jedete i visokokaloričnu prerađenu hranu, rekao je Macfarlane, koja se lako prejeda, što dovodi do debljanja.


Prelazak na vegansku prehranu s malo masnoće ima toliko prednosti.


Važno je naglasiti da se ova studija odnosi na vegansku prehranu s malo masnoća, što znači da ta prehrana sadrži 10 do 15 posto masti – a ne nula masti. Registrirani dijetetičar Whitney English Tabaie, MS, upozorio je da bi konzumiranje nula masti moglo povratiti rezultat, jer masti nude osjećaj sitosti.


U prethodnom je intervjuu rekla: “Netko bi se mogao na kraju prejedati kako bi nadoknadio svoje masnoće”, što bi onda dovelo do debljanja. Registrirana dijetetičarka Sarah Rueven, MS, CDN iz Rooted Wellnessa dodala je da bi nedovoljno unošenje masti moglo dovesti do nedostatka hranjivih sastojaka zbog nedovoljnog unosa vitamina topivih u mastima (A, D, E i K).


Zaključak je jesti cjelovitiju biljnu prehranu. Zdrav je to način prehrane jer potiče osobu da jede voće, povrće i cjelovite žitarice bogate vitaminima i vlaknima.


No Tabaie je rekao da je “uravnotežena prehrana s umjerenim količinama proteina, masti i složenih ugljikohidrata u svakom obroku” ključna za optimalno zdravlje. Za opću makronaredbu obroka, registrirani dijetetičar, Leslie Langevin, MS, autor knjige Protuupalna kuhinjska knjiga preporučuje dijeliti tanjur na povrće s niskim udjelom ugljikohidrata s pola ploče, jednu četvrtinu proteina na ploči i jednu četvrtinu ugljikohidrata i masti.