Još samo pet minuta...

Nema više odgode alarma: Uz ovaj genijalni trik, ujutro se budite lakše i brže

Mija Dropuljić

Foto/iStock

Foto/iStock

Ujutro alarm gasite i palite toliko dugo da više ni ne znate kada ste ga namjestili? Ovaj trik pomaže da se dignete lakše i brže

Otkako se pojavila opcija odgađanja alarma, popularni “snooze”, sve više ljudi ima problema s dizanjem ujutro. Krenemo s jednim alarmom, namjestimo putem još tri i na kraju ih gasimo svakih pet minuta. Rezultat toga – teško se budimo ujutro, a osjećamo se izmoreno i neispavano.


Kako piše Freundin.de istraživanje provedeno u siječnju 2020. na Royal Melbourne Institute of Technology u Australiji pokazalo je kako je zapravo zvuk alarma veoma bitan. 


Studija je pokazala kako se ljudi, čiji zvuk alarma je glasan i težak, bude teže i sporije. Rezultati istraživanja su pokazali i da im treba duže da se potpuno razbude i često se osjećaju umorno. 


Autor studije Stuart McFarlane ističe kako je ljudima obično potrebno oko pola sata da se razbude, a određenim pojedincima čak i do dva sata.  


Njegovo istraživanje je pokazalo kako melodičan i ugodan zvuk pozitivno utječu na sami proces buđenja. Naime, naš mozak se u procesu buđenja fokusira na zvukove koji su oko nas. 


Glasni i jednolični zvukovi zbunjuju mozak i podsvjesno stvaraju nelagodan osjećaj. 


Zaključak je sljedeći: nježni i melodični zvukovi vama drage pjesme ili zvukovi iz prirode pozitivno utječu na buđenje koje je brže i ugodnije. Glasne i takozvane dominantne zvukove ostavite za neke druge prigode i jutro započinje smireno i harmonično.