Ideja za ručak

Ukusne lazanje sa špinatom i ricottom

Dijana Ljubanović

FOTO/Pexels

FOTO/Pexels

Brzo, ukusno i sočno jelo idealno za obilni ručak

Isprobajte lazanje i kombinirajte kremastu ricottu, špinat i muškatni oraščić sa šunkom kako biste napravili laganu večeru. Ovo jelo je idealno za hranjenje gladne gomile nakon kupanja.


Sastojci


  • 70g maslaca
  • 70g brašna
  • 1l punomasnog mlijeka
  • 1 lovorov list
  • 80g ribanog parmezana
  • 2 žličice Dijon senfa
  • prstohvat kajenskog papra
  • 600g špinata
  • 250g ricotte
  • 1 cijeli muškatni oraščić, za ribanje
  • 300 g sjeckane ili debelo rezane šunke
  • 12 suhih listova lazanja
  • 50g ribane mozzarelle
FOTO/Pexels

FOTO/Pexels


Priprema


KORAK 1


Otopite maslac u tavi dok se ne zapjeni, a zatim umiješajte brašno da dobijete pastu. Kuhajte 2 minute. Maknite s vatre i postupno umutite mlijeko. Dodajte lovorov list, vratite na vatru i pustite da krčka. Kuhajte 4-5 minuta, kontinuirano miješajući dok se ne zgusne. Maknite s vatre i umutite 50 g parmezana, senfa i kajenskog papra. Začinite po ukusu.


KORAK 2


Stavite špinat u veliku tavu s 50 ml kipuće vode, pokrijte i ostavite 2-3 minute da uvene. Ocijedite i ostavite da se ohladi. Stavite špinat u čistu kuhinjsku krpu i istisnite višak vode. Prebacite u procesor hrane i pulsirajte da se grubo usitnite, a zatim dodajte ricottu i puls da se sjedine. Naribajte malo muškatnog oraščića, a zatim začinite.


KORAK 3


Zagrijte pećnicu na 200C. Prelijte trećinom smjese ricotte i špinata, trećinom šunke, zatim 4 lista lazanja (po potrebi ih malo preklopite). Ponovite s preostalim sastojcima, završavajući slojem umaka. Na vrh stavite preostali parmezan i mozzarelu. Pecite 45-50 min ili dok ne poprime zlatnu boju, prekrivajući pola ako počne poprimati smeđu boju.