Gdje za vikend?

Vrlo zanimljiv kaštel u Istri: Možete se boriti protiv Uskoka, biti u koži jedne vještice i sudjelovati na viteškom turniru

Mija Dropuljić

FOTO: Mija Dropuljić

FOTO: Mija Dropuljić

Kaštel Morosini-Grimani nakon obnove postao vodeća atrakcija u IstriIstra nudi pregršt sadržaja u kojem možemo uživati na jednodnevnim i višednevnim izletima. Čini se kako svako mjesto skriva svog asa u rukavu zbog čega se Istra uvijek čini kao izvrsna ideja.


Ovog vikenda smo vas odlučili odvesti u mali gradić Svetvinčenat u kojem se skriva pravi atrakcija za sve uzraste. 


U pitanju je Kaštel Morosini-Grimani koji od 13. stoljeća predstavlja simbol Svetvinčenta, a nakon dugogodišnje obnove napokon je ponovno osvanuo u svom punom sjaju. No, ono što je bitno kod ove utvrde nisu samo njegove zidine i bogata povijest nego sadržaj koji se nalazi unutar njega.


Kaštel se obnavljao 20 godina
Morosini-Grimani se ubraja među najočuvanije kaštele na istarskom poluotoku. Iza sebe, kao i većina utvrda i dvoraca, ima burnu povijest tijekom koje je pretrpio veliku štetu. Ona zadnje jest veliki požar za vrijeme Drugog svjetskog rata te je od tada kaštel bio napušten.


Prije 20 godina obnavljaju se njegove zidine te dolazi do sanacije kvadratne kule, nakon čega dolazi do obnove palače kašteleta što je bio najzahtjevniji dio u sklopu projekta KULTERRA.


Ovaj izdašni projekt koji vrijedi čak 22.594.773,13 kn, a 85% iznosa je osigurano bespovratnim sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj, započeo je 2016., a završen je početkom ljeta. Tada je predstavljena obnovljena palača na pet etaža koja skriva fantastičan sadržaj koji će zabaviti podjednako klince, ali i njihove roditelje. 


Prizemlje palače je koncipirano kao svojevrsna kušaona gdje posjetiti mogu pronaći selekciju najboljih lokalnih proizvoda – različite sorte vina Udruga istarskih vinara i vinograda “Vinistre”, razni sirevi, maslinovo ulje i prva domaća eko bira. 


Glavna atrakcija kaštela jest peterokatna palača


Središnji dio palače je onaj najzanimljiviji i sastoji se od multimedijalne izložbe u kojoj posjetiti svojim sudjelovanjem otkrivaju sve tajne kašteleta.


Ovu jedinstvenu izložbu osmislili su Tumpić/Prenc studio za dizajn i komunikaciju, a prati kronološki razvoj Svetvinčenta od 10. stoljeća do danas.


Prilikom ulaska posjetitelji dobivaju malu narukvicu uz pomoć čijeg čipa se aktivira pojedini sadržaj. Tako možete vidjeti kako je nastajao kaštel tijekom stoljeća, možete biti u ulozi vještice koja se pali na lomači, ali i izraditi svoj vlastiti mač, boriti se protiv uskoka ili pak jahati konja i sudjelovati u viteškom turniru. Na kraju još na svoj mail dobivate urnebesno smiješne fotografije vašeg boravka u palači. 


Na sljedećem katu nalaze se službene prostorije u kojima se mogu održavati konferencije ili pak vjenčanja, a na zadnjem katu je uređena Kapetanova soba s koje se pruža fantastičan pogled. U kaštelu Morosini-Grimani možete sa svojim društvom uživati u uzbudljivoj escape igri koja nije koncipirana poput većina igara tog tipa. Igra se temelji na lokalnoj legendi o nepoznatog konjaniku, a u igru je uključen cijeli kaštel.


Cijena ulaznice iznosi 70 kn za odrasle, a za sada je kaštel otvoren samo vikendima od 10 do 18h. Porastom broja posjetitelja u planu je proširivanje radnog vremena i na ostatak tjedna.Jeste spremni za povratak u prošlost? Pripremite se na nezaboravnu zabavu!