Oaza tekstila

U nekoliko koraka do savršene maske za lice: Posjetili smo RT 2 i naučili kako ih sašiti kod kuće

Sanda Milinković

Foto: Vedran Karuza

Foto: Vedran Karuza

RT 2 je tekstilna oaza koja u svojoj bogatoj ponudi već neko vrijeme ima i maske za lice.U ovo vrijeme globalne zdravstvene krize i pandemije koronavirusa, maske za lice spominjemo barem jednom dnevno pa je razgovor o njima postao neizbježan. Preporukama struke, postale su nam svakodnevnica, pa osim što koristimo jednokratne, ponekad pokušavamo izvući najbolje iz trenutne situacije pa se igramo uzorcima i tkaninom te koristimo pamučne koje možemo nositi i više puta.


Tržište su preplavile (nerijetko preskupe) jednokratne maske za lice, ali i pamučne koje nas osvoje nekim veselim dizajnom da si makar vizualno uljepšamo činjenicu da ih moramo nositi gotovo svugdje.


Pamučne maske za lice su praktične jer se mogu oprati i nositi više puta, a i puno su izdržljivije od jednokratnih te imamo osjećaj da nam koža donekle i diše.
Internet je prepun savjeta o tome kako ih sašiti kod kuće, ali mi smo savjete potražili u popularnoj trgovini tekstilom – RT 2 na Viškovu.


RT 2 je tekstilna oaza koju posjećujemo kada nam zatreba bilo što za domaćinstvo, od zavjesa, dekora i posteljine pa sve do kvalitetnih odijela, pidžama i donjeg rublja.


U ovoj je trgovini najteža stvar – odabrati omiljenu boju/Foto: Vedran Karuza


Tvrtka “RT 2” d.o.o. nastala je davne 1994. godine u Rijeci, a svoj je put započela s tek jednom trgovinom i svega pet djelatnika.


Četiri godine kasnije, otvorena je trgovina zavjesa, dekora i popratne opreme s krojačkim servisom te 2000. godine trgovina gotove tekstilne opreme domaćinstva.


Foto: Vedran Karuza


Ova trgovina pruža potpunu uslugu na jednom mjestu pa se prilikom kupovine odabrani artikli mogu prilagoditi vašim željama.


Stručne i uljudne djelatnice, u tren oka će vam skratiti zavjese ili pak urediti posteljinu po točnoj mjeri koja vam je potrebna.


Foto: Vedran Karuza


Na jednom ćete mjestu pronaći kvalitetne domaće brendove kao što su Galeb, MTČ, Jadran, Peperko, Perfectadreams, Renotex, ali i popularne strane, poput Lisce, Polzele i Odeje.


Foto: Vedran Karuza


Veliko širenje tvrtka je doživjela otvorenjem poslovnog objekta na Viškovu gdje se bogata ponuda prostire na čak 1200 m2. Pored ovog objekta, RT 2 ima i nezaobilaznu “Anu” u centru grada, ali i dobro poznatu trgovinu na Brajdi.


Trgovina Ana u samom centru grada/Foto: Vedran Karuza


U ponudu uvrštene i maske za lice


Trgovina na Viškovu podijeljenja je na dva kata, a upravo smo na drugom katu gdje “nastaje čarolija”,  porazgovarali sa simpatičnim djelatnicama koje su nam objasnile da su trenutno među najprodavanijim artiklima, oni ljetnog asortimana. 


U ponudi su i prekrasni ručnici za plažu/Foto: Vedran Karuza


Kupci vrlo često traže jastuke morskih uzoraka kojima će uljepšati stolice u vrtovima i dvorištima te stolnjake za vanjske stolove.


Foto: Vedran Karuza


A među bogatim asortimanom u kojem ćete doista naći sve što poželite (i to po mjeri!) odnedavno su se smjestile i maske za lice, objašnjava nam djelatnica Barbara.


“Novonormalno” nam znači privikavanje na situaciju u kakvoj se do sada još nismo našli, a to je osjetio i RT 2 pa su vrijedne djelatnice kreativnost usmjerile u izradu maskica.


Foto: Vedran Karuza


Kada kažemo “kreativnost”, mislimo na široki spektar uzoraka koje koriste pri izradi maske za lice, ne bi li uvele bar malo vedrine u ovu ponekad sivu svakodnevnicu.


Nakon kupovine nema dileme oko toga hoće li posteljina doista pristajati dimenzijama kreveta/Foto: Vedran Karuza


Maske za lice ovdje se izrađuju od pamuka i obogaćene su lastikom koja vas neće žuljati oko ušiju, što masku čini udobnom za nošenje. Osim u standardnoj veličini, maske za lice se izrađuju i manjih dimenzija ne bi li se prilagodile onim najmlađima.


Maske za mlađe mogu se pronaći u trgovini na Brajdi dok se one standardnih dimenzija mogu kupiti na svim lokacijama.


Kada se već moramo naviknuti na mnoge promjene, nije loše prihvatiti situaciju kao izazov iz kojeg ćemo učiti. Vođeni tom idejom, razgovarali smo s djelatnicama o procesu izrade maske za lice, a pritom nam je vrijedna Goga čitav proces i detaljno pokazala.


Maske za lice šivaju se u nekoliko koraka


“Maherica” Goga, smjestila se uz mašinu za šivanje, a masku za lice je napravila u tek nekoliko minuta i pritom nam strpljivo objasnila svaki korak tijekom šivanja.


Prvo biramo željeni dizajn naše buduće maske za lice, a zatim režemo tekstil prema dimenzijama 24×20 cm. Nakon toga gornji i donji dio maske porubljujemo.


maske_za_lice

Zašto si ne bi barem malo razvedrili nošenje novog “dodatka”? Foto: Vedran Karuza


Zatim izrežemo dvije lastike dužine 20 centimetara, a na tkanini presavijanjem izrađujemo nabore ili “faldice”. Da bi nam nabori bili formirani, koristimo peglu pomoću koje pritišćemo nabor po nabor.


Nakon što smo sve uredno popeglali, na rubove tkanine ušijemo lastiku. Goga nam objašnjava da je praksa šivanja maske za lice takva da se i lastike i “faldice” učvršćuju s obje strane.


Nakon što smo sašili našu masku, malenim škaricama uklanjamo višak končića.


Važno je napomenuti da se ove pamučne maske za lice održavaju na način da se nakon korištenja obavezno operu na visokoj temperaturi, a zatim pažljivo popeglaju.


U videu našeg snimatelja Vedrana Karuze, uvjerite se i sami koliko je uz spretne Gogine ruke, brzo i jednostavno sašiti masku za lice. Sadržaj nastao u suradnji s partnerom RT 2 d.o.o