Voćni obrok

Tri načina kako zamrznuti banane i uživati u omiljenoj zdravoj poslastici

Dijana Ljubanović

FOTO/Pexels

FOTO/Pexels

Pobrinite se da vaše omiljeno voće ponovno ne završi u smeću.Svi znamo da su banane prepune kalija, ali jeste li znali da su i one pune vitamina B6 koji potiče mozak i zadovoljava 12% vaših dnevnih potreba za vlaknima?


Ovo kremasto, tropsko voće odlično je za zdravlje, ali kao što ste primijetili, prilično brzo se pokvari. Bez obzira pripremate li se za osvježavajući voćni smoothie ili ste jednostavno umorni od toga da vam se banane pokvare prije nego što dođete do njih, zamrzavanje banana pomoći će vam da ne posmeđe.


Bananu zapravo možete zamrznuti na nekoliko različitih načina, ovisno o tome za što je želite koristiti. Bez obzira na način na koji ga odlučite zamrznuti, smrznute banane mogu ostati svježe 2-3 mjeseca, navodi Goodhousekeeping. 


Kako zamrznuti cijelu bananu?
Ova metoda zamrzavanja najbolja je ako želite kasnije zagristi cijelu bananu. Za zamrzavanje cijele banane obavezno prvo uklonite koru. Neće nužno promijeniti način smrzavanja, ali uklanjanje kore smrznute banane može biti teško, pa zašto taj korak ne uklonite sami? Pažljivo stavite cijelu bananu u plastičnu vrećicu sigurnu za zamrzavanje, istisnite zrak i smjestite je u zamrzivač.


Kako zamrznuti kriške banane?


Ljubitelji smoothieja, poslušajte: ova metoda je samo za vas. Ogulite banane, a zatim ih narežite na ploške. Stavite banane u jednom sloju na lim za pečenje obložen pergamentom, a zatim zamrznite dva sata. Nakon toga, stavite ih u posudu za zamrzavanje i vratite u zamrzivač.


Kako zamrznuti kašu od banane?


Ako na vašoj banani već postoje smeđe mrlje, ovo je pravi put, pogotovo ako planirate pripremiti recept koji zahtijeva kašicu od banane. Nakon što ogulite i zgnječite bananu, stavite je u vrećicu sigurnu od smrzavanja.


Iscijedite zrak iz vrećice i zamrznite ga ravno. Ubacivanje mjere šalice banana unutra na vrećicu olakšat će vam život u budućnosti!