Zimski ugođaj

Tradicionalni voćni kolač kojemu je nemoguće odoljeti

FOTO/iStock

FOTO/iStock

Kolač koji je tako mekan, sladak i zasitan....



Jeste li ljubitelj voćnih kolača? Ovaj tradicionalni kolač prekrasan je kad je dobro pripremljen.


Prepun datulja, oraha, grožđica i glaziranih višanja.


Savjetujemo da napravite barem dvije štruce kako biste uživali u sočnim, slatkim zalogajima. Ove štruce također su sjajni darovi.




Sastojci


  • 1 žličica sode bikarbone
  • 1 šalica (236 ml) punomasnog kiselog vrhnja
  • 1 šalica (130 g) nasjeckanih datulja
  • 2 šalice (280 g) grožđica
  • 1/2 šalice (75 g) nasjeckanih glaziranih trešanja (možete suhih zaslađenih brusnica) 1 šalica (100 g) nasjeckanih oraha
  • 2 šalice (260 g) višenamjenskog brašna [podijeljeno na 1/4 šalice (30 g) i 1 3/4 šalice (230 g)]
  • 1/2 šalice maslaca (1 štapić, 113 g)
  • 1 šalica (200 g) granuliranog šećera
  • 1 veće jaje, sobne temperature
  • Naribana kora jedne naranče
  • 1 žličica soli
  • 30 do 60 ml rakije (opcionalno)

Priprema


Zagrijte pećnicu na 160°C. Kalup obložite namašćenim papirom za pečenje, izrežite tako da stane u tepsiju.


Stavite jedan komad da se proteže po dužini posude i uspravite iznad ruba oko centimetar. Stavite drugi komad ili komade da prekrijete druge strane. Kada kolač izađe iz pećnice, možete ga jednostavno izvaditi tako što ćete držati za stranice papira i podići tortu iz kalupa.


U maloj posudi pomiješajte sodu bikarbonu i kiselo vrhnje; Staviti na stranu.


Pomiješajte datulje, grožđice, trešnje i orašaste plodove s 1/4 šalice brašna i stavite da prekrijete voće i orašaste plodove. Staviti na stranu. Umutiti maslac i šećer dok ne postanu pjenasti. Umiješajte jaje, pa koricu naranče, pa kiselo vrhnje/sodu bikarbonu.


Dodajte brašno i sol i promiješajte. Smjesu voća i orašastih plodova pomiješajte s kremastim sastojcima i dobro promiješajte da se voće i orašasti plodovi ravnomjerno rasporede. Stavite tijesto u pripremljenu posudu za kruh veličine i pritisnite da ujednačite površinu. Stavite posudu napunjenu tijestom u prethodno zagrijanu pećnicu. Stavite zasebnu posudu s vodom u pećnicu ili na rešetku ispod voćne torte ili pored nje. Pecite na 160°C otprilike 1 1/2 sata do 1 3/4 sata dok drveni ražanj umetnut u sredinu ne izađe čist. Tijekom pečenja možda ćete morati dopuniti vodu. Ako vrh voćne torte postane previše zapečen dok se peče, prekrijte ga folijom. Ohladiti na rešetki: Izvadite na rešetku da se ohladi 5 minuta. Rubovima pek papira izvadite tortu iz kalupa. Pustite da se potpuno ohladi.


Čvrsto zamotajte plastičnom folijom, a zatim aluminijskom za spremanje. Ako želite, napravite nekoliko rupa na vrhu torte i pospite nekoliko kapi rakije ili burbona. To će voćni kolač učiniti vlažnijim i pomoći će mu da traje dulje.