Neočekivani sastojak

Torta od lješnjaka i cikle iznenađujuća je delicija

Mija Dropuljić

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Dokaz da desert može biti zdrav



Kada je riječ o tortama, većina nas odmah pomisli na raskošnu čokoladu, kremastu vaniliju ili šareno voće. Ali jeste li ikada razmišljali o tome da u tortu ubacite ciklu? To jarko crveno korjenasto povrće ne samo da je bogato hranjivim tvarima, već daje i nevjerojatnu boju i prepoznatljiv okus. Neobična, ali fascinantna kombinacija lješnjaka i cikle ne samo da unosi novu razinu okusa u vaše slastičarske kreacije, već i dozu zdravlja i boje.


Cikla ima mnoga pozitivna svojstva: snižava razinu kolesterola, štiti stanice i bogata je antioksidansima. Stvara nježnu crvenu nijansu u kolaču. Kombinacija obaju sastojaka savršeno je usklađena jedna s drugom. Prirodna slatkoća cikle nadopunjuje orašastu notu lješnjaka i stvara uravnoteženu kompoziciju okusa. 


 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.


 


Objavu dijeli Anouk (@anoukgdgbuur)



Sastojci:


  • 200 g cikle, kuhane
  • 170 g brašna
  • 30 g nezaslađenog kakaovog praha
  • 130 g šećera
  • 40 g ulja od kikirikija
  • 2 žlice kreme od lješnjaka
  • 70 g nasjeckanih lješnjaka
  • 1 žličica praška za pecivo
  • Prstohvat soli 


Priprema: 


Ciklu prvo ispasirajte. Dodajte šećer i miksajte pa ulijte ulje uz stalno miješanje. Zatim dodajte kremu od lješnjaka i izmiješajte kuhinjskom kuhačom. Posebno prosijajte brašno s kakaom, soli i praškom za pecivo. Dodajte polako u smjesu.


Na kraju dodajte nasjeckane lješnjake. Izlijte u podmazan i pobrašnjen pleh promjera 20 cm i pecite na 175° oko 45 minuta. Po želji možete torti na kraju dodati kremu od lješnjaka kao preljev i ukrasiti je nasjeckanim lješnjacima.