Ljetna poslastica

Fantastična torta od  kokosa, ananasa i marakuje

Life

FOTO/Pexels

FOTO/Pexels

Slatka, nježna i egzotična poslastica koja će ukrasiti vaš stol i zadovoljiti ljubitelje voća



Ljeto je vrijeme stvoreno za uživanje. U vrijeme proslava, obiteljskih okupljanja i godišnjih odmora, priuštite si poslasticu punu tropskog voća koja će oduševiti sve prisutne i izgledom i okusom, a vi ćete se pokazati kao umjetnik u kuhinji.


Sastojci


  • 215 g jaja
  • 100 g granuliranog šećera
  • 53 g rastopljenog maslaca
  • 200 g pirea od ananasa
  • 5 g paste od vanilije
  • 50 g kokosovog brašna
  • 1 g praška za pecivo
  • 100 g fino isjeckanog kokosa

Sir od marakuje


  • 79 g pire od marakuje
  • 8 g limunovog soka
  • 100 g granuliranog šećera
  • 105 g žumanjaka
  • 132 g  maslaca, na sobnoj temperaturi

Krema od vanilije


  • 57 g bjelanjaka
  • 86 g šećera
  • 170g maslaca, mekanog, izrezanog na kockice
  • 5 g paste od vanilije

Ukrasiti


  • 100 g fino isjeckanog kokosa

Postupak


Za tortu zagrijte pećnicu na 250 stupnjeva. Pripremite kalup za torte. Prosijte kokosovo brašno i prašak za pecivo i ostavite sa strane.


Kombinirajte rastopljeni maslac, pire od ananasa i pastu od vanilije. Kad se jaja utrostruče u volumenu, smanjite brzinu na srednju i polako ulijte smjesu maslaca.




Nježno promiješajte kokosovo brašno i prašak za pecivo. Preklopite isjeckan kokos. Ulijte tijesto u kalup za torte i pecite 35 do 40 minuta. Za curd od marakuje kombinirajte pire od marakuje i limunov sok u malom loncu na srednje jakoj vatri. Pustite da zavrije. Umutite žumanjke i šećer u maloj posudi. Otprilike jednu trećinu vruće kaše ulijte u žumanjke, uz stalno miješanje.


Dodajte preostalu vruću kašu. Smjesu stavite u posudu postavljenu iznad lonca s kipućom vodom. Skuhati uz stalno miješanje dok se ne zgusne. Izvadite iz kupelji s vrućom vodom i miješajte minutu da se ohladi. Procijedite kroz cjedilo s finom mrežicom.


Pomoću uranjajućeg blendera miješajte na maloj brzini nekoliko sekundi, a zatim dodajte maslac od 2 do 3 komada odjednom, miješajući dok se ne sjedini. Pustite da se skuta ohladi na sobnoj temperaturi.


U ovom trenutku sirište se može upotrijebiti ili prenijeti u pokriveni spremnik. Pritisnite komad plastične folije na površinu kako biste spriječili stvaranje kože i čuvajte u hladnjaku do četiri dana. Kad koristite skutu nakon što je ohlađena, umutite da biste se riješili grudica.


Za kremu od maslaca umutite bjelanjke i šećer u posudi miješalice i stavite preko dvostrukog kotla. Neprestano muteći, bjelanjke zagrijte dok smjesa više ne bude prhka. Odmah prebacite u stajaću miješalicu i umutite srednje jako tijekom 4 minute, dok ne postane sjajno i više ne bude toplo.


Polako dodajte maslac, dio po dio, dok se maslac ne stvori. Maslac može izgledati kao da se u početku podijelio, ali ako nastavite šibati, trebao bi stvoriti glatku, pahuljastu maslacu.


Mikserom na nižoj brzini dodajte pastu od vanilije, zaustavljajući struganje po stranama i dnu posude.


Obrežite vrh torte tako da bude ravan i podijelite tortu u tri ujednačena sloja. Gornja dva sloja stavite na lim za pečenje i ostavite sa strane.


U prvi krug nanesite spiralu s oko 120 g skute od marakuje, počevši otprilike 1 cm od ruba torte i krećući se prema sredini. Stavite drugi sloj kolača na vrh i lagano pritisnite dolje. Ponovite postupak s preostalim krugovima, ali nemojte stavljati curd na vrh trećeg sloja. Stavite tortu u hladnjak na 10 minuta.


Izvadite tortu iz hladnjaka. Na tortu nanesite malo maslaca, a zatim stavite u hladnjak 20 minuta. Nanesite ostatak maslaca na tortu i izravnajte kutove, stranice i vrh. Stavite u hladnjak još 10 minuta.


Dok se kolač hladi, tostirajte kokos. U velikoj tavi na srednje jakoj vatri tostirajte otprilike 50 g kokosa. Promiješajte  kokos svake minute da dobije ujednačenu zlatnu boju. Prebacite u čistu posudu. Ponovite s preostalih 50 g kokosa. Lagano utisnite prženi kokos u kremu od maslaca. Tortu ohladite u hladnjaku i izvadite je 30 minuta prije posluživanja kako bi mogla doći na sobnu temperaturu.