Voćno čudo

Torta od klementina i lješnjaka gotova za manje od 30 minuta

Sanda Milinković

Foto: iStock

Foto: iStock

Ukusna slastica koja će vam pomoći prebroditi zimski blues

Torte ne moraju nužno biti rezervirane za svečanosti i možete ih napraviti poslijepodne kada vam se jede nešto slatko, a imate višak klementina zaostao iz razdoblja kada ste kupovali zdrave namirnice i planirali vrlo pravilnu prehranu.


Mirisne klementine savršeno će se stopiti s aromom lješnjaka, a rezultat će biti neodoljiva torta koja će vam pomoći prebroditi zimski blues.


Sastojci


2 velike klementine
4 velika jaja
1 limun
160 g smeđeg šećera
100 ml maslinovog ulja
175 g lješnjaka
2 čajne žlice pecivnog praška


Sastojci za sirup


15 g kristal šećera
1 limun


Sastojci za serviranje
(ako želite)


250 ml slatkog vrhnja
2-3 naranče


Postupak pripreme


Stavite klementine u lonac i prekrijte vodom. Dovedite do ključanja i lagano miješajte tridesetak minuta dok ne omekšaju. Stavite ih sa strane da se ohlade i zatim ih prerežite na pola te uklonite peteljke.


Stavite ih u blender i miksajte dok se ne pretvore u pastu.


Pećnicu zagrijte na 180 C (ventilator) i nauljite (ili koristite papir za pečenje) za lim. Dimenzije posude za pečenje u ovom receptu su 20 centimetara.


Umutite jaja, limunov sok i šećer. Dodajte maslinovo ulje koje ćete umutiti dok boja smjese ne postane svijetla i dobro kombinirana. Umiješajte pastu od klementine i dodajte lješnjake te pecivni prašak.


Smjesu izlijte u kalup i pecite 50 minuta odnosno dok se ne podigne i ne postane zlaćano smeđa. Torta bi se trebala lagano stisnuti sa strane i biti prhka na dodir. Ostavite da se ohladi.


U međuvremenu napravite sirup, zagrijte šećer i limunov sok u malu posudu na laganoj vatri dok se šećer ne otopi. Napravite više malih rupa na torti sa štapićem i zatim po torti prolijte limunov sirup.


Ostavite tortu da se potpuno ohladi.


Za posluživanje ju možete ukrasiti šećerom u prahu, šlagom i komadićima naranče, savjetuje BBC Food.