AW23

Tjedan mode u Kopenhagenu: neprekidna modna ekstravaganca na pistama i ulicama

Lucija Sučić

Foto: James Cochrane

Foto: James Cochrane

Donosimo presjek noviteta koji su potvrdili i na neki način utaborili nadolazeće modne trendovePočetak svake godine za mnoge je modne entuzijaste jedan od omiljenih doba godine, jer se radi o periodu odvijanja mnogih svjetski poznatih i modno upečatljivih događanja.


Drugim riječima, početak godine označava neprekidnu modnu ekstravagancu.


Jučer je tako otpočeo Copenhagen Fashion Week, ili Tjedan mode u Kopenhagenu, vodeći nordijski tjedan mode koji se održava dva puta u godini, u siječnju/veljači i kolovozu, te koji velik naglasak stavlja upravo na održivost.
Prvi dan posvećen “AW23” sezoni (inače, jesen/zima 2023) otpočeo je zanimljivim i upečatljivim modnim revijama, a pistom su prošetali modeli noseći Aeron, Stamm, Latimmier, Rabens Saloner, Alpha, P.L.N., Remain i (di)vison.


U nastavku donosimo presjek noviteta koji su potvrdili i na neki način utaborili nadolazeće modne trendove, te donosimo i najzanimljivije kombinacije uhvaćene objektivima na ulicama Kopenhagena.


Aeron


Osnovan u Budimpešti od strane Eszter Áron, Aeron je službeno otvorio CPHFW , i to je učinio sa stilom.


“Održiva evolucija umjesto radikalne revolucije” svojevrstan je moto brenda, a ta se filozofija nazire i na kreacijama koje su prošetale modnom pistom jučer točno u podne.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Copenhagen Fashion Week (@cphfw)Za ovu kolekciju Aeron je nastojao redefinirati tradicionalnu uredsku odjeću, što su vidjeli kao nužno potrebnim nakon što se svijet pomalo vratio u predpandemijsku normalu.


Imajući to na umu, brend se fokusirao na kreiranje upečatljive garderobe namijenjene svakodnevnom nošenju, usavršavajući sofisticirane krojeve koji se lako mogu transformirati iz radnog u večernji look.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Copenhagen Fashion Week (@cphfw)Naglašena odijela, teksturirane košulje, blejzeri bez rukava su samo neki od doista upečatljivih komada, te je isto tako bitno spomenuti evidentnu fascinaciju delikatnom pleteninom.


Stamm


Stamm je relativno mlad brend iza kojeg se nalazi osnivačica i dizajnerica Elisabet.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Copenhagen Fashion Week (@cphfw)Njen pristup kreacijama, što se očituje i u glavnoj karakteristici njihovih modnih kombinacija je dualizam, i to onaj koji se može promaći u različitim oblicima. Snažno vs. osjetljivo, visoka moda vs. širi pristup, “truck” vs. couture… Radi se o kompleksnom procesu koji se prevodi direktno u dizajnerske komade.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Copenhagen Fashion Week (@cphfw)Može se reći da je takva i nova kolekcija u kojoj su prisutni različiti (pre)dimenzionalni i organski oblici koji otvaraju prostor za različite mogućnosti nošenja i samog stiliziranja.


Latimmier


Unutar prvih nekoliko sati Tjedna mode u Kopenhagenu, pažnju su nedvojbeno privukle i kreacije Irvina Latimera, mladog finsko-američkog dizajnera.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Copenhagen Fashion Week (@cphfw)Svoju novu upečatljivu kolekciju predstavio u sklopu programa CPHFW New Talent, koju je za Vogue opisao sljedećim riječima:


“Shvatio sam da želim razgovarati s publikom. Htio sam postići vibru, gotovo kao probu u studiju, gdje je [sve] stvarno opušteno, jako sporo, stvarno intimno.


Učinili smo set super intimnim, tako da sam gotovo mogao ispružiti ruku i bocnuti nekoga u publici”.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Copenhagen Fashion Week (@cphfw)Dizajner je u jednom trenu uzeo mikrofon i obratio se okupljenima:


“Ključna stvar koju želim reći o ovoj kolekciji je da prije tri mjeseca nisam bio siguran hoćemo li ju uopće moći napraviti. Izgorio sam jer, kao što većina nas zna, jako je teško raditi u ovoj industriji, posebno s ograničenim resursima”.


“Ovu kolekciju sam kao hommage svim mladim i nadolazećim dizajnerima koji se možda bore, koji možda nisu sigurni mogu li uspjeti. Dakle, ako ste danas ovdje ili ako gledate ovaj prijenos uživo, ili ako ovo gledate nakon : čujem vas. Vidim vas”, izjavio je.


Ovaj emotivni govor najavio je kolekciju nadasve subverzivnih krojeva.


Rabens Saloner


Rabens Saloner ekskluzivni je danski modni brend koji se neprestano razvija, a osnovala ga je dizajnerica i kreativna direktorica Birgitte Raben.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Copenhagen Fashion Week (@cphfw)Brend postoji još od 2007., a njihove kolekcije, kao i ona prikazana u Kopenhagenu, nudi čitav niz stilova koji odražavaju široku raznolikost života žena – od gradskog urbanog šika i cool radnih outfita do sofisticirane odjeće za zabave.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Copenhagen Fashion Week (@cphfw)Vizualno bogate boje i jedinstveni dizajni i ovoga puta prikazali su mješavinu opuštenog života, individualnosti i modernosti, ali i inovativan pristup tradicionalnom zanatstvu, ručnom radu i iskustvu.


Alpha


Alpha je svojevrsni inkubator talenata, ponajboljih dizajnera i “diplomanata” mode iz nordijskih zemalja, a kao i do sada, brend je kroz novu kolekciju želio staviti naglasak na važnost recikliranja i uporabe otpadnih materijala kao i netoksičnih boja kako bi doprinijeli smanjenju otpada.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Copenhagen Fashion Week (@cphfw)Ovom kolekcijom predstavili su unikatne radove nastale u sklopu diplomskih kolekcija, a koji nisu masovno proizvedeni.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Copenhagen Fashion Week (@cphfw)P.L.N.


Brend koji postoji tek tri godine također je imao priliku sudjelovati na Tjednu mode kao New Talent.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Copenhagen Fashion Week (@cphfw)Osnivač brenda je Peter Lundvald Nielsen, a P.L.N. je posebnu pozornost javnosti uhvatio na prethodnom CPHFW-u, te je njihova kolekcija bila tada proglašena jednom od najbolje predstavljenih.


I ova kolekcija odisala je nastojanjem brenda u istraživanju sirovog i beskompromisnog vizualnog izričaja.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Copenhagen Fashion Week (@cphfw)Miks punk kulture, s referencama na radnu, gotičku i antičku vjersku odjeću uz dobro promišljene siluete, temeljitu konstrukciju, kao i eksperimentalne reinterpretacije bili su glavna okosnica ove zanimljive i nadasve posebne kolekcije.


Remain


Rođen iz ideje glavne i kreativne direktorice Denise Christensen o modernoj sofisticiranosti, Remain se u Kopenhagenu istaknuo kolekcijom koja je odisala profinjenom uglađenošću, odvažnošću i bezvremenskom elegancijom.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Copenhagen Fashion Week (@cphfw)Misija Remaina je stvoriti suvremeni ormar s jasnom individualnošću i namjernom ženstvenošću, što su elementi kojima je odisala i ova AW23 kolekcija.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Copenhagen Fashion Week (@cphfw)(di)vison


(di)vision je na CPHFW-u napravio nešto drugačije, te su modnu reviju održali u sklopu after partya.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Copenhagen Fashion Week (@cphfw)Dok su gosti sjedili za stolovima umrljanim vinom, s upaljenim svijećama i napola pojedenim tanjurima hrane, modeli su manevrirali oko stolova pokazujući komade nove kolekcije.


Elementi koji su bili prisutni na njihovim kreacijama su oni poput pretjerano otisnutih flanel košulja, patchwork kocke te općenito grunge stil u kombinaciji s DIY aspektima.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Copenhagen Fashion Week (@cphfw)Kao odgovor na klimatsku krizu i rad s “mrtvim zalihama” koje su dostupne u neredovitim količinama, Simon i Nanna Wick, brat i sestra koji su ujedno i osnivači brenda, razvili su estetiku koja nepravilnosti i nesavršenosti pretvara u vrijednost.


Konačno, pažnju treba pružiti i mnogim zanimljivim street style kombinacijama, koje su definitivno Kopenhagen ovog tjedna učinile pravom modnom mekom.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Copenhagen Fashion Week (@cphfw)