Ledeno osvježenje

Tiramisu sladoled pravi je slastičarski hit ovoga ljeta

Mija Dropuljić

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Poželjet ćete ga pripremati svaki dan

Kad nam ljeto toplim zrakama sunca poškaklja lice i sladoledarnice konačno postanu omiljena mjesta u svakom gradu, odmah osjećamo neopisivu žudnju za tom ledenom poslasticom.


Pravi hit ovoga ljeta će biti tzv. špageti sladoled. Ovaj specijalitet sastoji se od sladoleda od vanilije, vrhnja, jagoda i naribane bijele čokolade i donosi pravu dozu osvježenja te zamamne slatkoće.


Priprema je vrlo jednostavna, a rezultat je jednako ukusan kao onaj iz vrhunske slastičarnice.



Sastojci:


  • 500 grama jagoda
  • 100 grama šećera
  • 200 ml vrhnja
  • 250 grama krem sira
  • 250 g mascarponea
  • 1 paketić vanilin šećera
  • 3 žlice šećera u prahu
  • mlijeko po izboru
  • piškote
  • bijela čokolada


Priprema:


Za pripremu operite jagode, narežite ih na sitne komadiće, pošećerite i stavite u hladnjak na oko sat vremena – koliko želite da bude slatko ovisi isključivo o vašem osobnom ukusu.


Pošećerene jagode zatim pasirajte i ostavite sa strane. Ako želite, masu možete protisnuti kroz cjedilo da uklonite komadiće i sjemenke.


Mascarpone, krem sir, šećer u prahu i vanilin šećer dobro izmiješajte ručnim mikserom. Istucite čvrsti šlag i miješajte dok sve ne postane pjenasta krema.


Piškote sada umočite u mlijeko i stavite ih jednu do druge u kalup, npr. kalup promjera 26 cm, kao što biste to učinili s klasičnim tiramisuom.


Zatim ravnomjerno rasporediti kremu, pa jagode. Prije nego što sve prelijete naribanom bijelom čokoladom i poslužite, preporučljivo je tiramisu sa sladoledom ostaviti nekoliko sati u hladnjaku.