Razgradnja i hranjive tvari

Temelj vašeg zdravlja je i zdrava probava. Evo kako je pospješiti na prirodan način

Dijana Ljubanović

FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash

Ako vaša probava ne radi svoj posao, mogli biste imati nedostatak hranjivih tvari, pa čak postati i izloženiji infekcijama.Način na koji probavljate hranu zapravo je temelj vašeg zdravlja. Određuje hoće li vam hrana sjediti u crijevima i trunuti ili ćete izvući hranjive tvari iz hrane kako biste nahranili svoje stanice. Cijeli smisao probave je razgraditi hranu koju jedete kako bi se vaše tijelo moglo hraniti vitaminima, mineralima, bjelančevinama i svim ostalim nutrijentima potrebnim za život. Ako vaša probava ne radi svoj posao, mogli biste imati nedostatak hranjivih tvari, pa čak postati i izloženiji infekcijama.


Najčešći razlog loše probave je kiselina u želucu


Kada je mala količina želučane kiseline prisutna, to omogućuje da se loše bakterije i kandida razmnožavaju i da se ne mogu izvući hranjive tvari iz hrane. Ovi jednostavni savjeti za probavu ostavit će vas manje nadutima i omogućiti vam da dobijete više hranjivih tvari iz hrane.


Pažljivo birajte hranu


Kako biste iz svoje hrane izvukli hranjive tvari, morate odabrati hranu koja sadrži vitamine i minerale poput voća i povrća. Prerađena hrana se teže razgrađuje i ne sadrži bitne hranjive tvari.


Nemojte jesti u žurbi
Kada jedete u žurbi, gutate dodatni zrak i nemate vremena za pravilno žvakanje. Uzmite si vremena da pripazite na hranu koju jedete i uživajte u trenutku. Nikada nemojte jesti stojeći.


Uzmite u obzir probavni enzim


Ako imate premalo želučane kiseline, ponekad može biti od pomoći potaknuti probavu vodom s limunom ili jabučnim octom odmah na početku obroka. To vam može pomoći da učinkovitije razgradite hranu. Možete čak kupiti probavne enzime ako su vam crijeva lošeg zdravlja kako biste bili sigurni da unosite sve hranjive tvari iz svoje hrane.


Izbacite šećer


Konzumiranje slatke hrane uzrokuje upalu i može nahraniti loše bakterije i prekomjerni rast kandide. Šećer može osjetiti stvari kao što su crijeva koja propuštaju, Crohnova bolest, IBS i autoimuna bolest, piše Bliss Health Coaching.


Razmislite o izbacivanju glutena


Mnogi ljudi su osjetljivi na gluten i bez celijakije. Najbolji način da saznate je da prestanete jesti gluten nekoliko tjedana i vidite kako se osjećate. Pripazite na gotovu hranu bez glutena, mnoge namirnice su bez glutena, ali pune šećera pa uvijek čitajte deklaracije.


Nemojte jesti kasno navečer


Probava je težak posao, a vašem tijelu navečer je potreban odmor. Koliko god primamljivo bilo, pokušajte ne grickati nakon 18:00 kako biste omogućili svom probavnom sustavu da se odmori.


Razmislite o probiotiku


Kolonije dobrih bakterija pomažu u razgradnji čestica hrane u crijevima. Može biti korisno dodati probiotik za poboljšanje zdravlja crijeva, a nova istraživanja pokazuju da čak poboljšavaju vaše raspoloženje. Ako se borite s Crohnovom bolešću, krvarenjem crijeva ili autoimunom bolešću, mogli biste imati koristi od visokokvalitetnog probiotika.


Pijte puno vode


Treba vam voda da biste probavili hranu. Vaše tijelo koristi puno vode dok razgrađuje hranu i stvara enzime. Ako ste dehidrirani, probava može biti teška i stresna za tijelo jer koristi vodu.


Nemojte se prejedati


Prejedanje je uobičajeno i opterećuje vašu probavu. Vašem tijelu je teže razgraditi veliku količinu hrane. Pokušajte prestati jesti prije nego što se previše zasitite ili razdvojite obroke na manje porcije.


Pokušajte kupiti organske proizvode


Pesticidi se nalaze u gotovo svim namirnicama osim ako ne potražite organsku ili uzgajate svoju. Najbolje je kupiti organske proizvode kad god možete kako biste smanjili broj kemikalija koje jedete jer su tako teške za crijeva.


Samo nastavite žvakati


Žvakanje je važan dio vaše probave jer vaša slina pomaže u razgradnji hrane. Gutanje prevelikih komada hrane može uzrokovati nadutost. Uvijek odvojite vrijeme za žvakanje hrane dok se ne usitni i tako postane lakše probavljiva.