Jednostavno i korisno

Tehnika vrhunskih kuhara za guljenje režnja češnjaka u sekundi

Šarlota Brnčić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Trik pojačava oslobađanje arome češnjaka tijekom kuhanja

Ne vole ga svi, ali češnjak je nedvojbeno koncentrat dobrobiti za zdravlje jer ima snažna antibakterijska, antifungalna i antioksidativna svojstva.


Također poboljšava ton krvožilnog sustava, olakšava pravilan rad crijeva, potiče probavu i proces eliminacije toksina iz tijela, a na kraju, ali ne manje važno, smatra se hranom afrodizijakom.


Međutim, nažalost, “glavica” češnjaka sastoji se od mnogo režnjeva, od kojih je svaki omotan svojom ljuskom.


Guljenjem možemo gubiti vrijeme i strpljenje, pogotovo ako smo u žurbi. Uostalom, čak ni oguliti sve režnje unaprijed i držati ih u staklenci nije mudra ideja.


Tako bi češnjak izgubio aromu, a i brže bi se kvario bez kore.


No postoji li način da se ne odreknete okusa i mirisa češnjaka čak i ako ste u žurbi (a da ne morate posegnuti za češnjakom u prahu)?


DA: iako je to trik koji kuhari koriste u kuhinjama velikih restorana, vrlo ga je lako primijeniti u praksi, a možete ga i vi usvojiti.


Sve što vam treba, osim očito češnjaka, je nož s ravnom oštricom i daska za rezanje.


Bolje ako je od drveta, a koraci su sljedeći:


  • režanj češnjaka odvojite od “glavice”
  • položite ga na dasku za rezanje, s korijenom okrenutim prema vama
  • ravnu stranu noža stavite na režanj češnjaka pazeći da je dio oštrice okrenut od vas – tako se nećete ozlijediti
  • snažno udarite dlanom po oštrici kako biste zgnječili režanj češnjaka: to će vam pomoći ukloniti kožicu oko režnja češnjaka

Ova tehnika, osim što vam omogućuje brzu upotrebu češnjaka u vašim pripremama, također zgnječi režanj: to će pojačati oslobađanje arome češnjaka tijekom kuhanja.


Imajte na umu da mnoga sporo kuhana jela posebno zahtijevaju zgnječeni češnjak u receptu.