Izaziva mnoštvo problema

Svjetska zdravstvena organizacija izdala važno upozorenje o umjetnom šećeru. Povećava i rizike od bolesti

Sanda Milinković

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Upozorenje WHO-a naglasilo je potencijalne zdravstvene rizike ponovljene konzumacije alternativa šećeru

U današnje vrijeme čini se da se svakodnevno pojavljuju nove i “zdrave” alternative svemu i svačemu, svaka s novim sastojcima koji tvrde da su korisniji za naše zdravlje.


Jedna od najpopularnijih zamjena sastojaka u posljednjih nekoliko godina nesumnjivo je ona umjetnog šećera, za koju se mnogi odlučuju zbog namjera mršavljenja i još mnogo toga.


No, ovog je tjedna Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) izdala upozorenje protiv kontinuirane konzumacije umjetnog šećera.


Upozorenje WHO-a naglasilo je potencijalne zdravstvene rizike ponovljene konzumacije alternativa šećeru, objašnjavajući da se zaslađivači ne bi nužno trebali koristiti za kontrolu težine ili prevenciju bolesti, jer zapravo mogu povećati rizik za zdravstvene probleme u budućnosti.


Preporuka organizacije temelji se na nalazima koji su pokazali da uporaba zaslađivača bez šećera (NSS) “ne daje nikakvu dugoročnu korist u smanjenju tjelesne masti kod odraslih ili djece”, a također sugerira “potencijalne neželjene učinke dugotrajne uporabe NSS-a, poput povećanog rizika od dijabetesa tipa 2, kardiovaskularnih bolesti i smrtnosti kod odraslih”.


“Zamjena slobodnih šećera NSS-om dugoročno ne pomaže u kontroli težine”, objašnjava direktor WHO-a za prehranu i sigurnost hrane Francesco Branco, napominjući da “ljudi moraju razmotriti druge načine za smanjenje besplatnog unosa šećera, poput konzumiranja hrane prirodnim šećerima, poput voća ili nezaslađene hrane i pića“.


Branco također objašnjava da “NSS nisu bitni prehrambeni čimbenici i nemaju nutritivnu vrijednost. Ljudi bi trebali potpuno smanjiti slatkoću prehrane, počevši rano u životu, da bi poboljšali svoje zdravlje.


Kad je riječ o tome tko je najviše pogođen ovim najnovijim upozorenjem, WHO je izjavio da se to odnosi na sve osobe osim osoba s već postojećim dijabetesom, te da se implikacije tih nalaza odnose na “sva sintetička i prirodna ili modificirana ne nutritivna sladila koja nisu klasificirana kao šećeri koji se nalaze u proizvedenoj hrani i pićima, ili se prodaju samostalno kako bi ih potrošači dodali hrani i pićima”, piše New Beauty.