"Pametna" rasvjeta

Svjetla u ovoj srednjoj školi gore svaki dan već gotovo dvije godine i nitko ih ne može ugasiti

Lucija Sučić

Foto: iStock

Foto: iStock

Sedam tisuća žarulja konstantno svijetli, no izgleda ne još zadugoKada je regionalna srednja škola Minnechaug u Massachusettsu odlučila postaviti sustav pametne rasvjete prije deset godina, cilj je bio uštedjeti novac i energiju.


Međutim, nitko nije mogao zamisliti da će se dogoditi da se sedam tisuća svjetala koja osvjetljavaju prostrani kompleks škole jednostavno neće moći ugasiti.

Ova nezgodna situacija traje od kolovoza 2021. godine, te od tad svjetla rade neprekidno što školu u režijama košta jedno malo bogatstvo.


“Itekako smo svjesni da ovo porezne obveznike košta značajnu količinu novca”, rekao je za Aaron Osborne, pomoćnik upravitelja financija u regionalnom školskom okrugu Hampden-Wilbraham, “I činili smo sve što možemo da riješimo ovaj problem”.


Nažalost, rješavanje problema je teže nego što zvuči. Tvrtka koja je instalirala sustav pametne rasvjete nije postavila fizičke prekidače za svjetlo, već se umjesto toga oslanjala na softver za kontrolu svih 7000 žarulja.


Kad je taj softver zakazao u kolovozu 2021., ostavljajući sva svjetla neprekidno upaljenima, škola je kontaktirala tvrtku koja ga je instalirala, samo da bi saznala da se ne može puno učiniti.


5th Light, tvrtka koja je instalirala sustav, očito je promijenila vlasnika nekoliko puta tijekom posljednjeg desetljeća i sada se nalazi u vlasništvu druge tvrtke pod nazivom Reflex Lighting. Nova tvrtka više nije imala pristup softveru koji je korišten na ovom konkretnom projektu, tako da je jedini način da se riješi problem bila zamjena hardvera (poslužitelj, upravljačke ploče rasvjete itd.).


Uglavnom zbog problema s opskrbnim lancem u Kini izazvanih pandemijom , nabava dijelova potrebnih za gašenje sedam tisuća svjetala pokazala se vrlo izazovnom. Popravci su trebali biti izvedeni početkom 2022., ali su odgođeni tijekom cijele godine.Sada, Reflex Lightning tvrdi da su nabavili sve potrebne zamjenske dijelove i da će svjetla konačno biti ugašena sljedeći mjesec.


“Iako se nadamo da će to biti ispunjeno, naravno da smo skeptični”, rekli su školski dužnosnici.


Paul Mustone, predsjednik Reflex Lighting Groupa, rekao je novinarima da će problem konačno biti riješen sljedeći mjesec: “I da, postojat će daljinski prekidač tako da se ovo više neće dogoditi. Zapanjujuće je da se nitko nije sjetio implementirati ga od samog početka…”, prenosi Oddity Central.