Manje intenzivan

Svestrani vlasac idealan je za napraviti brz i jednostavan namaz od sira

Šarlota Brnčić

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Cvjetovi su također jestivi i mogu se koristiti za aromatiziranje i ukrašavanje jela

Vlasac se puno koristi u kulinarstvu, a okus mu je manje intenzivan i samim tim delikatniji od pravog luka.


Koristi se svjež, npr. nasjeckan za pripremu umaka, kao prilog jelima od ribe i morskih plodova te također dobro ide uz salate i jaja.


U svakom slučaju uvijek se može koristiti umjesto luka, kao i za aromatiziranje juha.


Dobar gastronomski savjet je kombinirati vlasac sa sirevima, primjerice tako da pripremite brzinski namaz.


Evo recepta koji je ukusan koliko i jednostavan za pripremu:


  • 1 žlica nasjeckanog svježeg vlasca
  • 200 g ricotte
  • 200 g svježeg kozjeg sira
  • 1 žličica sjemenki korijandera
  • 1 žličica sjemenki komorača

Priprema: Pomiješajte sireve s prstohvatom papra, sjemenkama korijandera i komorača te nasjeckanim vlascem.


Dobiveni namaz prije konzumiranja stavite u hladnjak na pola sata da odstoji.