U tjedan dana

Sušene rajčice: napravite ukusan prilog ili originalno predjelo uz korištenje sunčeve energije

Šarlota Brnčić

Foto: PIxabay

Foto: PIxabay

Morate paziti da ih izložite suncu u najtoplijim satima

Birajte rajčice koje su zrele, mesnate i čvrste u isto vrijeme. Što se tiče količina, uzmite u obzir da će vam za pola kilograma sušenih rajčica trebati kilogram svježe.


Stoga predlažemo da kupite oko tri kilograma.


Pažljivo odabrane rajčice se zatim temeljito operu. Kako biste bili sigurni u dobro pranje, dodajte malo sode bikarbone kod zadnjeg ispiranja (tako da zapravo izbjegnete prisutnost bakterija!).


Oprane ih prerežite po dužini i stavite na sunce poslagane na odgovarajuću mrežastu strukturu.


Zatim ih posolite jednu po jednu s malo većom količinom soli nego što biste je upotrijebili za začinjavanje normalne salate.


Funkcija soli (uz sunčevu) je temeljna jer ubrzava sušenje. Nakon otprilike šest sati izlaganja, rajčice će početi formirati tanku bijelu kožicu (znak da se proces sušenja uspješno odvija!).


U ovom trenutku oboružajte se vilicom i uklonite ovaj tanki sloj sa svake rajčice. Na taj će način voda koja je ostala iznutra izaći ostavljajući rajčicu suhom.


Rajčice trebaju biti na suncu oko šest do sedam sati svaki dan. Naravno morate paziti da ih izložite u najtoplijim satima.


Navečer ih je, pak, dobro čuvati u zatvorenom, na suhom mjestu.


Ponovite ovaj postupak (izlaganje rajčica suncu i držanje u zatvorenom po noći) pet/šest dana, ovisno o vremenskim uvjetima.


Ako ujutro, prije izlaganja rajčica, vidite oblačno nebo, ostavite ih dobro pokrivene u kući, zaštićene od vlage, i pričekajte prvi sunčani dan da ih vratite van.


Napokon će biti spremne kada im je pulpa suha, kruta i naborana.