Vrtlarenje, glazba i...

Stvari zbog kojih ćete se osjećati zadovoljno. Jedna bi vas mogla iznenaditi

Dijana Ljubanović

FOTO/iStock

FOTO/iStock

Rado ćemo podijeliti nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći da odagnate stres.Ponekad se može činiti da smo pod pritiskom zbog stresa, ali kako se ispostavilo, nije sve to loše za vas – postoji vrsta stresa koja je zapravo dobra za naše zdravlje. Nije povezan sa strahom ili prijetnjama i pojavljuje se kada smo uzbuđeni, na primjer prije prvog spoja ili kada smo na toboganu. Ali bez obzira je li to dobro ili ne, često se samo želimo opustiti, a to može biti malo nezgodno.


Rado ćemo podijeliti nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći da se osjećate smireno i da odagnate stres.


Izrada (ili uništavanje) sapuna


Koža je naš najveći organ i trebali bismo biti pažljivi što stavljamo na nju, jer neki proizvodi za osobnu njegu sadrže razne štetne sastojke. Zato je korištenje domaćeg sapuna dobra ideja – na taj način točno znate od čega je napravljen. Kao bonus, DIY-ing može biti vrlo zabavan i opuštajući proces koji uključuje rad s različitim uljima, mirisima i bojama, što je vrlo umirujuće.
A ako je proces stvaranja sapuna prevelika gnjavaža, pokušajte ga uništiti umjesto toga. Rezanje sapuna je prilično popularan žanr u ASMR-u (Autonomni senzorni meridijanski odgovor), i s dobrim razlogom – postoji veliki izbor sapuna i pruža slušnu i vizualnu stimulaciju, a ako to radite u stvarnom životu, a ne gledate samo kako drugi režu sapun, vi također koristite svoja druga čula, poput mirisa i dodira, piše Bright Side.


Slušanje tužnih pjesama


Zvuči kontraproduktivno, znamo, i nas je iznenadilo. Međutim, istraživanja pokazuju da slušanje tužne glazbe pomaže mašti, regulaciji emocija i empatiji. Izaziva nostalgiju kod slušatelja, pa čak i zadovoljstvo umjesto negativnih emocija kako bi se moglo pretpostaviti. Dakle, možda uobičajena želja da slušate tužne pjesme kad ste već tužni ipak nije toliko luda.


Pravilo palca


Vjerovali ili ne, jedan od vaših prstiju ima umirujuću supermoć, a to je vaš palac. Liječnici sugeriraju da puhanje u palac može smiriti otkucaje srca i produbiti disanje. I ima još toga: kuckanje po ovom prstu (pritisak na podnožje palca) također pomaže u ublažavanju tjeskobe. Dakle, kao što vidite, antistresno rješenje uvijek imamo pri ruci, doslovno.


Prljanje


Mnoge ljude rad u vrtu ili briga o biljkama opušta. To ima veze sa sunčevom svjetlošću koju dobivate i činjenicom da se povezujete s prirodom i stvarate nešto lijepo. Osim tih razloga, studija je otkrila još jedan: postoji vrsta prijateljskih bakterija koje žive u tlu zbog kojih naš mozak proizvodi serotonin i ima druge pozitivne učinke na naša tijela.