Dajte im izbor

Evo što učiniti kada je vrijeme za odlazak, ali vaše dijete ne želi ni čuti za to

Life

FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash

Vjerujemo da će vam ovi savjeti pomoći spriječiti da vaše dijete izazove scenu svaki put kada dođe vrijeme za odlazak kući.

Prečesto smo viđali uplakanu djecu koja ne žele napustiti igralište. Ili je možda vaše dijete ostalo u kući njihovog prijatelja i kada dođete po njega, stalno vas traži da mu dopustite da se igra još samo nekoliko minuta. Ali postoje stvari koje možete učiniti i koje bi vašem djetetu mogle olakšati takve situacije.


Vjerujemo da će vam ovi savjeti pomoći spriječiti da vaše dijete izazove scenu svaki put kada dođe vrijeme za odlazak kući. Pa da vidimo koji su to savjeti!


Dajte im izbor


Umjesto da jednostavno navedete činjenicu da se vaše dijete mora prestati zabavljati i otići, što očito nije ono što želi, pokušajte preformulirati tu izjavu nudeći mu izbor. Pitanje bi trebalo značiti da morate otići, ali vaše se dijete može osjećati moćnije kada zvučite kao da su oni ti koji ovdje donose odluke, piše Bright Side.


Odaberite zabavan način odlaska


Nema ništa posebno u napuštanju igrališta, vrtića ili doma, ali vašem djetetu to može biti stresno. Tako ovo vrijeme možete pretvoriti u zabavnu aktivnost u kojoj će vaše dijete uživati i koja će mu olakšati odlazak kada to kažete. Na primjer, možete odabrati kako će ići: možda će htjeti skakati kao žaba ili mahati rukama i nogama kao vanzemaljac – jedino ograničenje je njihova mašta.


Zatražite njihovu pomoć


Djeca vole pomoći, vole se osjećati kao da su zaduženi za neki važan zadatak. Stoga ga “iskoristite” za nešto korisno. Zamolite ih da vam pomognu oko nečega u autu kada dođe vrijeme za odlazak ili im dodijelite zadatke na putu kući. To bi im moglo skrenuti pažnju s činjenice da je zabavi u kojoj su uživali došao kraj. To će ih također naučiti da su sposobni sami učiniti nešto važno.


Postavite primjer


Kad je skoro vrijeme za odlazak i vidite da se vaše dijete zabavlja radeći aktivnost, pridružite mu se. Zatim, nakon otprilike 10 minuta, prestanite to raditi i recite da je vrijeme da krenete. To bi vašem djetetu moglo olakšati jer će vidjeti da ste radili isto što i oni, a sada oboje morate ići.


Postavite im ovo pitanje


Pitajte svoje dijete: “Koja je jedna posljednja stvar koju biste željeli učiniti prije nego što odemo?”. Razlog zašto bi ovo pitanje moglo funkcionirati je taj što, prije svega, daje do znanja vašem djetetu da je vrijeme za odlazak.


Međutim, to također znači da ne moraju odmah otići, što je bolje nego da moraju otići iznenada, vjerojatno prekidajući neku aktivnost. Drugo, ovo pitanje također stavlja vaše dijete zaduženo za donošenje posljednje odluke, što mu može pomoći da osjeća kontrolu nad situacijom.


Napravite ritual odlaska


Rituali nam pomažu da se držimo rutine i lakše prijeđemo s različitih vrsta aktivnosti, kao što je noćni ritual za opuštanje prije odlaska u krevet. Ovako nešto može biti od pomoći i vašem djetetu.


Na primjer, kada dolazite po dijete iz vrtića, uvijek mu možete donijeti nešto za piće i grickalicu. Ili ako je vrijeme da napustite igralište, možete svaki put zamoliti svoje dijete da slika svoje omiljene  motive prije nego što krenete.