Beauty proizvodi

Što su parabeni? Priča o glavnom negativcu u sastavu kozmetičkih proizvoda

Dijana Ljubanović

Foto Pexels

Foto Pexels

Jesu li i koliko parabeni štetni za našu kožu?Nisu svi kozmetički proizvodi dobri za vašu kožu, ali sigurno postoje neki koji su bolji od drugih.


U svijetu u kojem smo sve svjesniji što jedemo, ne čudi da smo podjednako svjesni sastojaka koje stavljamo na kožu, pogotovo kada je riječ o licu. No, koji su sastojci kozmetičkih proizvoda dobri, a koji loši? Ne trebate biti dermatolog da biste znali odgovor na to pitanje.


Svatko tko je svjestan njege kože prepoznat će jedno od najvećih imena na popisu nezdravih: parabene. Dakle, kažu nam da su parabeni štetni za naše zdravlje i našu kožu. No, što su oni zapravo? To je mit o ljepoti koji smo svi općenito prihvatili, a da o njima nismo puno znali.


Što su parabeni?
Parabeni su vrsta konzervansa, prvi put predstavljeni 1950-ih. Koriste se za produljenje roka trajanja mnogih proizvoda za zdravlje i ljepotu sprečavanjem razvijanja plijesni i bakterija unutar njih. Kada je riječ o proučavanju oznaka vašeg bogatog seruma, nazivi na koje treba paziti su butilparaben, metilparaben i propilparaben, odnosno najčešće vrste parabena, piše britanski Elle.


Zašto se za parabene smatra da su loši za nas?


Parabeni omogućuju preživljavanje proizvoda mjesecima, pa čak i godinama, u našem kupaonskom ormaru. Međutim, kada koristite ove proizvode, oni također mogu ući u vaše tijelo kroz vašu kožu.


Godine 2004. britanska studija pronašla je tragove pet parabena u tkivu dojke kod 19 od 20 ispitanih žena. Studija nije dokazala da parabeni mogu izazvati rak, ali otkrila je da parabeni mogu prodrijeti u kožu i ostati unutar tkiva. Smatra se da parabeni narušavaju funkciju hormona oponašajući estrogen. Previše estrogena može potaknuti povećanje diobe stanica dojke i rast tumora, zbog čega je upotreba parabena povezana s rakom dojke i reproduktivnim problemima.


FOTO/Unsplash

Unsplash


Zašto su parabeni štetni za okoliš?


Parabeni nisu samo loši za ljude, već utječu i na okoliš. Znanstvena studija izvijestila je da su parabeni prvi puta pronađeni u tijelima morskih sisavaca. Istraživači vjeruju da je vjerojatno da ti parabeni potječu od proizvoda koje koristimo koji se isperu u kanalizaciju i puste kroz otpad u okoliš. Dakle, trebali bismo prestati koristiti parabene što prije, zar ne?


Nemojte paničariti. Važno je napomenuti da je postotak konzervansa u formulama kozmetičkih proizvoda općenito vrlo mali. Teško je reći jesu li parabeni kategorički loši za nas, ali sada je na raspolaganju mnogo drugih (zdravijih) konzervansa pa ih više nije potrebno koristiti. Proizvođači stalno stvaraju nove i učinkovite konzervanse, tako da je trenutno dostupan veliki izbor.


Neki pretpostavljaju da prirodni proizvodi bez parabena jednostavno nisu tako učinkoviti. Paraben je jeftin za masovno tržište, ali na tržištu postoji toliko mnogo proizvoda bez sintetike, koji su jednako učinkoviti. vUz toliko dostupnih podataka, lako se educirati o sadržaju deklaracije naših proizvoda za uljepšavanje.


Za odobreni popis konzervansa pogledajte ECOCERT – certifikacijsko tijelo za razvoj standarda prirodne i organske kozmetike.