Valjana alternativa

Stevija: donosimo sve prednosti ovog prirodnog zaslađivača

Šarlota Brnčić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Preporuča se u raznim dijetama i ima bogata svojstva

Stevija je valjana alternativa šećeru u prehrani osoba koje boluju od dijabetesa, pretilosti ili hipertenzija.


Procjenjuje se da ima 150-300 puta veću moć zaslađivanja od šećera. Zbog toga ju dijabetičari mogu konzumirati u velikim količinama bez opasnosti za svoje zdravlje.


Najzanimljiviji aspekt je potpuni nedostatak kalorija, što je razlog buma prodaje umjesto uobičajenih zaslađivača.


Ova biljka također je bogata vitaminima, manganom, željezom i flavonoidima.


Prednosti stevije


Konzumacija stevije donosi brojne dobrobiti za tijelo. Prema nekim eksperimentalnim istraživanjima, pomaže u borbi protiv hipertenzije, u borbi protiv dijabetesa i pretilosti.


Ne samo da ne dovodi do povećanja šećera u krvi, već aktivno smanjuje dijabetes intervenirajući na proizvodnju inzulina, hormona uključenog u regulaciju glukoze.


Valjana je pomoć protiv akni, bora, dehidrirane kože i mrlja, zahvaljujući visokoj koncentraciji flavonoida i antioksidansa.


Također ima protuupalna, antifungalna i antikancerogena svojstva.


Zlouporaba može imati laksativne učinke i izazvati hipotenziju. Iz tog razloga preporučena dnevna doza trebala bi biti manja od 4 mg po tjelesnoj težini.


Koristi stevije


Stevija je danas komercijalno dostupna u različitim oblicima: tablete, prah, infuzija, sušeno ili svježe lišće, ekstrakt.


Ovaj šećer, za razliku od ostalih, ne fermentira i može izdržati čak i visoke temperature bez gubitka svojih aktivnih sastojaka.


Često se preporučuje onima koji slijede niskokaloričnu ili hipoglikemijsku dijetu. Mnogi žvaču samo jedan svježi list kako bi suzbili želju za slatkim ili utažili glad.


Da biste ju koristili osušenu, možete osušiti nekoliko grančica okrenutih prema dolje, a zatim usitniti listove dok ne dobijete prah.


Treba ga koristiti uzimajući u obzir njegov poseban okus nalik sladiću.