Moćan element

Solne lampe: Prirodni način za poboljšanje zraka u zatvorenom prostoru

Šarlota Brnčić

Foto Pexels

Foto Pexels

Lampe sastavljene od himalajske soli djeluju kao prirodni ionizatoriSolne lampe raspršuju meku svjetlost i koriste se kao dodatak opremanju za stvaranje ugodnog i toplog okruženja, no one su prije svega prirodni ionski difuzori koji pročišćavaju zrak u prostoriji i čine okoliš zdravijim.


Sastoji od blokova ružičaste himalajske soli, ali može biti sastavljena i od natrija drugog porijekla. Čini se da je onaj izvađen iz rudnika Khewra u Pakistanu najvrjedniji zahvaljujući svom kristalnom obliku i čistoći.


Zapravo, u svom prirodnom stanju ova dragocjena ružičasta sol prisutna je u obliku produženih slojeva, koji potječu od isparavanja drevnih mora ili slanih jezera od prije 250 milijuna godina.
Sol je vrlo moćan element koji ima sposobnost neutralizacije i pročišćavanja.


Svaki kristalni blok je jedinstven, jer ima svoj jedinstveni oblik, koji ga razlikuje od ostalih i po boji.


Lampe sastavljene od himalajske soli djeluju kao prirodni ionizatori, a njihov rad je jednostavan: sol reagira pomoću topline koju proizvodi žarulja iznutra s mikromolekulama vode prisutne u zraku i oslobađa negativno nabijene ione.


Treba pojasniti da je njezina učinkovitost proporcionalna kvaliteti soli, njezinoj veličini i težini.


Veličina stoga mora biti primjerena prostoru u koji se postavlja. Primjerice, u sobi od 10-ak četvornih metara trebat će vam lampa od oko 3-4 kilograma.


Pažnja: unutar solne lampe mora biti postavljena žarulja koja je osnova za proizvodnju topline potrebne za rad lampe. Nemojte koristiti žarulje niske potrošnje jer one ne stvaraju dovoljno topline i stoga ne dolazi do ionizacije. Koristite žarulje od 15 ili 25 W.


Čemu služe solne lampe


Funkcija koju lampa od himalajske soli može obavljati u prostoriji može se sažeti u glavne radnje:


  • Odvlažuje okoliš na prirodan način jer sol ima sposobnost upijanja vlage
  • Svijetli mekim svjetlom koje ima tendenciju da bude narančasto. Boja koja izlazi iz ovih lampi poprima različite nijanse ovisno o kristalu soli i zbog toga se može koristiti i za kromoterapiju
  • Pročišćava jer raspršuje negativne ione u zrak zbog topline koju emitira žarulja unutar njega

Dobrobiti za tijelo i um


Utjecati će na naš um i tijelo, a koji će imati sljedeće prednosti:


  • Manje problema s alergijama i dobrobiti za dišne ​​puteve. Svojstva kristala soli pročišćavaju zrak u svakom okruženju i igraju ulogu sličnu onoj haloterapije koja se prakticira u slanim špiljama
  • Osjetljiviji imunološki sustav. Kristali soli sadrže brojne minerale korisne za zdravlje, prije svega jod, neophodan za ljudski organizam
  • Pomaže opuštanju. Topla svjetlost koju emitiraju ove lampe stvara opuštajuću i ugodnu atmosferu. Konkretno, narančasta je boja koja se koristi u kromoterapiji za smanjenje napetosti i stresa
  • Veća koncentracija, pogoduje učenju i radu