Snažan i moćan

Sok od peršina: eliksir zdravlja za kožu i kosu, bubrege i srce

Šarlota Brnčić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Riječ je o napitku koji se može koristiti za prevenciju zdravstvenih problema

Jeste li ikada pili sok od peršina ili ga dodavali svojim smoothijima od voća i povrća?


Ova aromatična biljka, poznata po svojoj svježini i jedinstvenom okusu, posebno je blagotvorna i treba je češće uključiti u svakodnevnu prehranu.


Peršin je već sam po sebi zdrav, ali njegove blagotvorne učinke možete maksimalno iskoristiti konzumirajući ga u tekućem obliku.


Sok od peršina je zapravo snažan i moćan koncentrat ove aromatične biljke bogate antioksidansima, mineralima, enzimima i drugim tvarima korisnim za naše zdravlje, a sve su potvrdila i istraživanja i znanstvene studije.


Riječ je o napitku koji se može koristiti za prevenciju, ali i za liječenje nekih manjih zdravstvenih problema vezanih prije svega za kožu i kosu, bubrege i srce.


Kako pripremiti sok od peršina?


Priprema soka od peršina vrlo je jednostavna, potrebna vam je samo vezica svježeg peršina, voda i žličica soka od limuna.


Nakon što ste temeljito isprali peršin kako biste uklonili ostatke zemlje i nečistoće, uklonite čvršće stabljike, a ostavite uglavnom listove.


Peršin narežite na sitne komadiće i prebacite u blender ili sokovnik.


Sada peršinu u blenderu ili sokovniku dodajte malo vode: količina ovisi o željenoj gustoći soka.


Možete početi s otprilike pola čaše vode i postupno dodavati više prema potrebi.


Pomiješajte peršin i vodu dok ne dobijete glatku konzistenciju. Ako koristite sokovnik, svakako sakupite iscijeđeni sok.


U ovom trenutku možete odabrati želite li filtrirati sok kako biste uklonili sve krute ostatke ili ga popiti takvog kakav jest.


Možete dodati, ako želite, žličicu soka od limuna u sok od peršina kako biste obogatili njegov okus i donijeli dodatne koristi.


Prebacite sve u čašu i odmah konzumirajte za maksimalnu nutritivnu korist.


Naime, sok od peršina je ukusniji kada je svjež, pa ga je najbolje konzumirati nedugo nakon pripreme.


Potvrđene prednosti soka od peršina


Peršin, ne samo da je nezaobilazna biljka u našim jelima, već nudi i brojne zdravstvene dobrobiti.


Konkretno, sok od peršina bio je predmet raznih znanstvenih istraživanja koja su istaknula njegova nutritivna i terapeutska svojstva.


Općenito, sok od peršina izvrstan je izvor vitamina C, vitamina K, vitamina A, željeza i kalija.


Vitamin C pomaže u jačanju imunološkog sustava, vitamin K važan je za zgrušavanje krvi i zdravlje kostiju, dok vitamin A doprinosi zdravlju očiju i kože.


Visok sadržaj željeza u soku od peršina može spriječiti anemiju, dok kalij podržava zdravlje srca i rad mišića.


Kontraindikacije i nuspojave soka od peršina


Treba imati na umu da čak i prirodne tvari mogu imati neugodne nuspojave. Peršin nije iznimka.


Trebaju ga izbjegavati trudnice i dojilje, osobe s visokim tlakom ili dijabetesom.


Ako namjeravate svakodnevno konzumirati sok od peršina, a imate bilo kakvu patologiju ili uzimate lijekove, uvijek je dobro prvo potražiti savjet liječnika.