Prednosti

Sok od nara: Koncentrat antioksidativnih tvari koje štite tijelo

Šarlota Brnčić

Foto Pexels

Foto Pexels

Također, i od oštećenja kardiovaskularnog sustava uzrokovanih kolesterolom i dijabetesomBlagodati soka od nara proizlaze iz prisutnosti vitamina, minerala i antioksidativnih tvari, korisnih za suzbijanje staničnog starenja, uzrokovanog štetnim djelovanjem slobodnih radikala.


Ova zaštitna svojstva, dokazana suvremenim znanstvenim istraživanjima, pripisuju se fenolnoj komponenti koja pogoduje jačanju barijere želučane sluznice i pravilnom funkcioniranju kardiovaskularnog sustava.


U davna vremena kora se koristila zbog adstringentnih i dezinficijensnih svojstava (možda je najučinkovitije sredstvo protiv glista koje postoji u prirodi), kao tonik i antihemoragik.
Danas, međutim, koristimo njegov sok za zaštitu srca i krvnih žila od pojave arterioskleroze i oštećenja uzrokovanih bolestima kao što su kolesterol, dijabetes i za suzbijanje preranog starenja stanica uzrokovanog oksidativnim stresom.


Sok od nara, dobiven mehaničkim prešanjem zrna sadržanih u plodu, rudnik je vitamina A, B kompleksa, C i tanina s antioksidantnim, adstringentnim, toničnim i osvježavajućim svojstvima, sposobnih usporiti oksidativni proces koji je izvor arterioskleroze.


Zahvaljujući visokom udjelu flavonoida smatra se snažnim čistačem jer štiti stanice od oksidirajućeg djelovanja slobodnih radikala, čime se suprotstavlja procesu apoptoze i preranog starenja cijelog organizma.


Nadalje, sok od nara drži razinu kolesterola i šećera u krvi pod kontrolom, zahvaljujući prisutnosti fenola koji inhibiraju enzim alfa-amilazu.


Konkretno, elaginska kiselina, galna kiselina, aktivni su sastojci koji se mogu pohvaliti protuupalnim, antialergijskim, vazoprotektivnim i gastroprotektivnim svojstvima, usporavaju probavu škroba sadržanog u namirnicama poput kruha, tjestenine, krumpira, smanjujući tako apsorpciju glukoze i njezino oslobađanje u krv.