
FOTO: iStock
Opreza nikad dosta
povezane vijesti
Smrznute bobice i drugo voće već su godinama pravi hit. Ne kvare se, nema ljepljivih prstiju ni brige oko guljenja i rezanja, dovoljno je otvoriti vrećicu i ubaciti ih u smoothie ili posuti po jogurtu. Idealno, zar ne? Nažalost, stvari nisu baš tako jednostavne.
Iako smrznuto voće olakšava život, stručnjaci upozoravaju da ono može skrivati neželjene goste: viruse i bakterije. Problem je što je teško sa sigurnošću znati koja je pošiljka kontaminirana. Jagode se posebno često spominju kao rizične, jer se virusi mogu prenijeti onečišćenom vodom za navodnjavanje ili nedostatnom higijenom tijekom proizvodnje i transporta. Nakon što se jednom zamrznu, patogeni ostaju postojani mjesecima.
Što možete učiniti?
Stručnjaci preporučuju da smrznuto voće uvijek termički obradite, dakle zagrijte ga na barem 90 °C kroz dvije minute. To uništava opasne klice, ali nažalost smanjuje i količinu vitamina. Ako ipak želite maksimalnu sigurnost i hranjivu vrijednost, najbolje je oprati svježe voće i sami ga zamrznuti. Tako barem znate njegovo podrijetlo i uvjete u kojima je obrađeno.
Pesticidi: skriveni dodatak
Smrznuto voće, baš kao i svježe, može sadržavati ostatke pesticida. Iako su one obično ispod zakonskih granica, dobro ispiranje nikad ne škodi. Povrće je, zanimljivo, u tom pogledu manje problematično jer kratko kuhanje ne uništava značajan dio hranjivih tvari.
Smrznuto voće i dalje je praktično rješenje, posebno kada nemate vremena ili vam zatreba brzo rješenje u kuhinji. No, iza praktičnosti krije se i zdravstveni rizik. Najbolje rješenje? Budite oprezni, voće prije konzumacije prokuhajte ili ga sami pripremite i zamrznite. Tako ćete uživati u svim prednostima zamrzivača, ali bez neželjenih iznenađenja.