Pripazite i na koru

Smiju li psi jesti nar? Smiju samo na jedan način, u suprotnom bi mogli imati probavne smetnje

S.M.

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Na internetu definitivno možete pronaći članke koji raščlanjuju zdravstvene prednosti nara, ali mnogi od njih odnose se na ljude, a ne na pse.

Psi i mnogima drago voće nar odnosno šipak, imaju odnos na prilično klimavim nogama. Kada profesionalci uzmu ovo voće i skuhaju ga pa pretvore u visokokvalitetnu hranu za pse, to je potpuno u redu za njih. Ali, ako vaš pas otme sirovi nar s pulta i čitavog ga pojede, sa sjemenkama i svime, pripremite se za probavne smetnje koje će uslijediti.


Na internetu možete pronaći članke koji raščlanjuju zdravstvene prednosti nara, ali mnogi od njih odnose se na ljude, a ne na pse. Naša tijela ne razgrađuju hranjive tvari na isti način stoga, ono što je korisno za jedno nije nužno korisno za drugo.


Hoćeš li umrijeti ako pojedeš konzervu svog psa? Vjerojatno ne. Hoće li ti biti mučno? Vjerojatno… i obrnuto.


Smije li pas jesti nar?


PureWow savjetuje izbjegavanje hranjenja psa sirovim narom koji dolazi iz  biljne obitelji Lythraceae koja nije toksična za pse, navodi ASPCA.


Ipak, konzumacija nara može poremetiti trbuh vašeg štenca.


Tehnički, sjemenke nara nisu otrovne za pse kao  što su neke druge namirnice. Minimalna je vjerojatnost da će vaš pas doživjeti zatajenje organa ili smrt nakon gutanja ovog voća. Za razliku od grožđica ili grožđa, što bi moglo dovesti do zatajenja bubrega ako se jede u velikim količinama, nar će obično uzrokovati samo probavne probleme. Šanse su da će vaš pas sam povratiti nar.


Slično žiru, sjemenke nara sadrže tanine, što može uzrokovati želučane probleme kod pasa koji imaju tendenciju povraćanja i proljeva. Kora nara predstavlja veliku opasnost od gušenja, pa ako radite smoothie od nara, kore svakako bacite ravno u smeće.


Zaključak: priuštite sebi dozu zdravog nara, a vašim najboljim dlakavim prijateljima ga priuštite isključivo kada je na popisu sastojaka stručno osmišljene pseće hrane.