Doručak

Slasna granola koju možete napraviti kod kuće i uljepšati si jutro

Dijana Ljubanović

FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash

Možete li zamisliti bolje jutro od onoga koje započinjete domaćom granolom.

Ova granola nadmašuje bilo koju koju možete kupiti u trgovini. Također ne treba puno truda, pa izrada tjednih serija granole lako može postati rutina. Ova granola neće vas pogoditi slatkoćom po glavi. Njome možete započeti jutro ili je iskoristiti za međuobrok.


Suhe brusnice i marelice dodaju savršen balans okusa i poboljšavaju okus granole.


Sastojci


  • 1/2 šalice javorovog sirupa
  • 1/3 šalice kokosovog ulja
  • 1 žlica ekstrakta vanilije
  • 1 žličica mljevenog cimeta
  • 1 žličica mljevenog đumbira
  • 1/2 žličice soli
  • 1/4 žličice mljevenog klinčića
  • 5 šalica staromodne valjane zobi (ne instant; po potrebi upotrijebite zob bez glutena)
  • 2/3 šalice sjemenki lana
  • 2/3 šalice sjemenki bundeve
  • 1/2 šalice cijelih badema
  • 1/2 šalice indijskih oraščića
  • 1/3 šalice chia sjemenki
  • 1/2 šalice suhe brusnice
  • 1/2 šalice suhih marelica narezanih na kockice
View this post on Instagram

A post shared by Nuts Galore (@nuts_galore)



Priprema


Zagrijte pećnicu na 250 stupnjeva. Obložite lim za pečenje komadom pergament papira.


Napravite sirup


U loncu na srednje jakoj vatri pomiješajte javorov sirup, kokosovo ulje, vaniliju, cimet, đumbir, sol i klinčiće. Povremeno miješajući, kuhajte 2 minute ili dok sirup ne postane topao i tekuć, a sol se otopi.


Pomiješajte granolu


U velikoj zdjeli kombinirajte zob, laneno sjeme, sjemenke bundeve, bademe, indijske oraščiće i chia sjemenke. Topao sirup prelijte preko orašastih plodova i žitarica. Promiješajte da ih temeljito premažete. Ravnomjerno rasporedite po plehu.


Pecite granolu


Pecite 15 minuta, a zatim izvadite posudu iz pećnice. Uhvatite kutove pergament papira i povucite ih prema sredini kako biste nagomilali granolu na hrpi.


Promiješajte velikom žlicom i ponovno rasporedite granolu u jedan sloj. Vratite u pećnicu na 5 minuta. Uklonite i ponovno nagnite granolu u sredini. Ako i dalje mjestimice izgleda blijedo, još jednom promiješajte, raširite je i vratite posudu u pećnicu da se peče još 3 ili 4 minute. (Ukupno vrijeme pečenja je 20 do 25 minuta.) Ostavite na limu da se potpuno ohladi.


Dodajte voće i spremite granolu


Po ohlađenoj granoli razbacite brusnice i marelice i promiješajte da se sjedine. Prenesite granolu u hermetički zatvorenu posudu ili lim i čuvajte na sobnoj temperaturi nekoliko tjedana.