Vrijeme je za pripreme

Školarce uskoro čekaju nacionalni ispiti, znate li detalje? Nama ih je otkrila profesorica fizike i matematike

Sanda Milinković

Foto: Vedran Karuza

Foto: Vedran Karuza

Jesu li vaši osmaši spremni za nadolazeće izazove?

Možda se u ovo vrijeme tik nakon praznika nacionalni ispiti čine vrlo dalekima, ali svi vrlo dobro znamo da nekoliko mjeseci prođe dok kažete “keks”. I onda mnogima slijedi strka, zbrka, panika i pokoja lošija ocjena zbog koje se hitno traže instrukcije i pripreme za nacionalne ispite.


Podsjetimo, nakon što su prošle godine u 81 školi učenici osmih razreda sudjelovali u eksperimentalnoj provedbi nacionalnih ispita, ove će ih školske godine pisati baš svi u svim školama u Hrvatskoj. Nacionalni ispiti za osmaše održavat će se od 13. do 31. ožujka 2023. godine, a pišu se iz osam predmeta.


Mnogima najviše glavobolje zadaju fizika i matematika pa smo za najbolji način kako se pripremiti za nadolazeće izazove, upitali Klaru Grlaš. Mlada profesorica fizike i matematike već je pripremila program priprema za osmaše koji traje 20 školskih sati i koji će obuhvatiti sve cjeline što će se pronaći u ispitima.“Učenici mogu birati hoće li se pripremati online iz udobnosti svojih domova putem aplikacije Zoom ili uživo u InoLAB-u Kastav”, kaže nam profesorica Klara koja dodaje da petkom ima i popodnevni online termin u slučaju da školarcima ne odgovara jutarnji.


Njezin program pripreme uključuje ponavljanje gradiva od petog do osmog razreda po sadržaju i strukturi nacionalnih ispita te sistematizirano učenje po nastavnim cjelinama, a što sve obuhvaća možete provjeriti na njezinoj mrežnoj stranici Genium.Što obuhvaćaju pripreme iz fizike? I matematike?


Klara nam objašnjava da su programi potpuno prilagođeni nacionalnim ispitima pa će se tako iz fizike obuhvatiti sve važnije cjeline. Primjerice poglavlja iz cjeline “Tijela i stvari” u kojima se uspoređuju dimenzije, masa i gustoća različitih tijela i stvari ili pak “Unutarnja energija i toplina” koja objašnjava agregacijska stanja i svojstva tvari na temelju njihove čestične građe te, znaju školarci – još puno više.


Sa simpatičnom Klarom matematika više neće zadavati glavobolje, a učenici će ponovno proći najvažnije dijelove i ponoviti znanja usvojena tijekom školovanja u starijim razredima osnovne škole.


Od oblika i prostora, algebre i funkcija pa sve do mjerenja, statistike i vjerojatnosti, pripremljen je bogat program koji nadopunjuje znanje i priprema učenike osmih razreda na novi izazov u obliku nacionalnog ispita.Najbolje recenzije su riječke mame


U slučaju da se još uvijek pitate je li naša sugovornica prava osoba za instrukcije, vjerujemo da su mame čija su djeca pohađala iste u nekom periodu školovanja, najbolji vodič i garancija za dobro obavljen posao.


Jedna je mama dala recenziju u kojoj stoji da je njezin sin oduševljen te da je “napokon shvatio u čemu je cijelo vrijeme griješio”. Druga je pak napisala da se njezin sin “raduje novim instrukcijama” te da mu se sviđa Klarin način objašnjavanja gradiva iz razloga što tada sve shvati.


Treća mama se oduševljeno pohvalila i Klari zahvalila na tome što njezini klinci sada imaju četvorke i petice iz fizike i matematike, a jedna joj je poručila i da je već postala dio njih.

Što se sve dobiva uz pripreme?


Osim priprema za nacionalne ispite, bilo da birate opciju preko Zooma ili “uživo”, školarci dobivaju PDF sa svim materijalima s predavanja, potrebnu teoriju za gradivo koje se obrađuje, domaću zadaću i snimljena video objašnjenja zadataka na YouTubeu (u slučaju odabira opcije putem Zooma) te Klarinu podršku.


Kako sama kaže: “Pomoć u rješavanju zadataka i dodatna objašnjenja!”