Svestrane

Sjemenke lana: Pet dobrih razloga zbog kojih ih treba jesti

Šarlota Brnčić

Foto Pexels

Foto Pexels

Male i dragocijene za zdravlje srca, crijeva i probavnog sustava, ali to nije sve

Jeste li znali da sjemenke lana imaju brojne zdravstvene prednosti?


Male i dragocjene namirnice kojih nikada ne bi smjelo nedostajati u našoj smočnici, no kako ih učinkovito uvrstiti u prehranu?


Među brojnim blagotvornim svojstvima sjemenki lana izdvajamo najvažnija:


  • Poboljšajte zdravlje srca: dobrotvorne masne kiseline sadržane u lanenim sjemenkama poboljšavaju zdravlje srca i smanjuju rizik od moždanog udara
  • Imaju antioksidativna svojstva: sjemenke lana sadrže lignane koji imaju antioksidativna i estrogena svojstva
  • Imaju visok sadržaj vlakana: ugljikohidrati prisutni u sjemenkama lana sastoje se od 95% vlakana, što nam može pomoći u poboljšanju zdravlja crijeva i probavnog sustava
  • Sadrži biljne proteine: lanene sjemenke mogu se koristiti kao proteinska alternativa u vegetarijanskoj i veganskoj prehrani
  • Smanjite apetit: lanene sjemenke vas duže drže sitima i mogu vam pomoći da izgubite težinu tako što potiskuju apetit

Još jedna pozitivna osobina lanenih sjemenki je da su izuzetno svestrane i mogu se uvesti u prehranu na razne načine:


1. Možemo ih kombinirati s vodom dodajući žlicu lanenih sjemenki u čašu. To je odličan lijek za regulaciju crijeva i za one koji pate od zatvora


2. Možemo ih samljeti i kombinirati sa žitaricama koje jedemo svako jutro za doručak, a što je jedan od najjednostavnijih načina da osiguramo dnevni unos


3. Možemo ih staviti u jogurt, dapače, dovoljna je žlica nasjeckanih sjemenki lana da naša omiljena kremasta hrana postane hrskavija


4. Možemo ih dodati u smoothije kako bismo poboljšali njihovu teksturu


5. Sjemenke lana također su izvrsna alternativa jajima, primjerice ako moramo pripremati slastice, budući da zahvaljujući sluzi djeluju kao ljepilo za tijesto.