Trošenje kalorija

Savjeti kojih se morate pridržavati kada hodate radi mršavljenja

Dijana Ljubanović

FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash

U posljednjih nekoliko godina hodanje i tjelesna aktivnost, postali su trend.Postizanje dnevnog rekorda određenog broja koraka i izazovi  hodanja pomogli su poboljšati svakodnevnu tjelesnu aktivnost. Poznato je koliko aktivnost godi zdravlju, a liječnici savjetuju kako bi se odrasli trebali više kretati i manje sjediti tijekom dana, te pozivaju da je bilo kakva tjelesna aktivnost bolja od nikakve.


Ako pokušavate kontrolirati svoju težinu, hodanje može biti koristan alat za kontrolu tjelesne težine.


Što biste zapravo trebali znati o hodanju radi mršavljenja, uključujući naše savjete i trikove za maksimiziranje vašeg koraka.


Prednosti hodanja
Istraživanja i dalje pokazuju da je sveukupno redovito vježbanje korisno za vaše zdravlje, ali samo hodanje ima nekoliko prednosti koje uključuju:


Poboljšanje zdravlja srca: Znamo da su srčane bolesti ubojica broj jedan u svijetu, pa bi nam briga o srcu trebala biti prioritet. Istraživanja sugeriraju da hodanje može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti te poboljšati dugovječnost.


Promicanje mentalnog zdravlja: briga o sebi, umu i tijelu toliko je važna kada je u pitanju wellness i cjelokupno zdravlje. Redovito hodanje može poboljšati kognitivne sposobnosti osobe, a također može umanjiti simptome depresije i anksioznosti.


Borba protiv pretilosti: Pretilost nas izlaže riziku od nekoliko kroničnih bolesti, uključujući bolesti srca, dijabetes, pa čak i određene vrste raka. Istraživanja pokazuju da se hodanje smanjuje kod pretilih osoba, a također opada s povećanjem tjelesne težine. Ostati aktivan imperativ je u borbi protiv pretilosti i kontroliranju tjelesne težine, piše  Good House Keeping.


Savjeti za mršavljenje


Provjerite vremensku prognozu: Posljednje što želite je da vas usred šetnje uhvati kišna oluja. Uvijek sa sobom nosite napunjeni telefon za svaki slučaj da dođe do promjene vremena i trebate nekoga nazvati da dođe po vas.


Hidratiziranje: Ako odlazite na dugu šetnju, pobrinite se da budete hidrirani. Pokušajte ostati hidrirani tijekom dana i popijte dvije šalice vode najmanje 30-60 minuta prije šetnje kako ne bi došlo do vašeg sustava (i nećete morati u kupaonicu). Kad se vratite iz šetnje, popijte čašu vode kako biste tijelo hidratizirali. Izbjegavajte sve slatke gazirane napitke ili pića od elektrolita; ako hodate umjerenim intenzitetom, voda će dobro poslužiti za rehidraciju tijela.


Nabavite odgovarajuću opremu: bacite stare japanke i odlučite se za dobar par tenisica. To će vam pomoći pri držanju tijekom hodanja, a može i smanjiti rizik od ozljeda. Osim toga, ako imate prave tenisice, to vam može pomoći poboljšati korak i učiniti hodanje na većoj udaljenosti ugodnijim.


Usredotočite se na formu: Samo hodanje ne zahtijeva mnogo vještine i vrlo je prirodno, ali određeni položaji i trikovi mogu vam pomoći poboljšati hodanje. Usredotočite se na držanje brade podignute i ramena u ravni. Vaš torzo treba biti aktiviran, a leđa lijepa i ravna. Ono što je najvažnije, vaš gluteus treba uključiti na svakom koraku i pokušati razmišljati o tome da zadnjicu uvučete prema unutra. Htjet ćete sletjeti na pete i otkotrljati se prema naprijed kako biste sa svakim korakom odgurnuli prste.


Ubrzajte tempo: Hodanje u intervalima odličan je način da sagorite više kalorija i da vam šetnja bude zanimljiva. Kada je riječ o hodanju, postoje tri različite vrste koraka: šetnja (slično kao pri razgledavanju izloga), brzo hodanje (ovdje se trudite i ulažete malo veći napor), i power walk (na misiji).


Zagrijte se šetnjom, a zatim ciljajte brzim tempom tijekom cijele šetnje i svakih pet minuta povećavajte brzinu hoda kako biste povećali broj otkucaja srca. Provjerite koliko dugo možete održavati brzinu hoda, a zatim je pokušajte povećati za nekoliko sekundi svaki put kada izađete u šetnju. Hodanje za mršavljenje može napraviti veliku razliku u vašem ukupnom zdravlju.


Postavite cilj: koliko daleko možete hodati za 30 minuta ili za jedan sat? Kako biste optimizirali svoj hod, pokušajte ciljati 5 kilometara na 30 minuta. Ako se ne možete posvetiti hodanju čitav sat ili 30 minuta, učinite što možete, sve je bolje od ništa i može iznimno pridonijeti vašim dnevnim koracima.


Hodajte po uzbrdici: ako ste u zatvorenom prostoru, traka za trčanje će vam omogućiti da upravljate svojim nagibom, a to može povećati sagorijevanje kalorija u vašem hodu. Ako ste vani, pokušajte se odlučiti za brdovito područje kako biste optimizirali hodanje. Istraživanja sugeriraju da povećani nagib može povećati intenzitet vježbanja, a istovremeno smanjiti utjecaj na noge i zglobove.


Šetnja s prijateljem: prijatelj vam može pomoći da ostanete na putu i da svakodnevnu šetnju ne možete pregovarati. Pokušajte pronaći prijatelja, člana obitelji ili suradnika koji će nekoliko puta tjedno ići s vama u šetnju kako biste bili motivirani i promijenili stvari.