Kremasto

Sapote: egzotično voće za davanje snage i prirodni regulator hormona

Šarlota Brnčić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Ime potječe od riječi astečkog podrijetla "tzapotl" što znači "slatko voće"

Sapote je tropsko voće doista izvrsnog okusa koje je gotovo nepoznato. Dolazi iz Srednje Amerike, vrlo je ukusno i bogato nutritivnim svojstvima.


Dragocjen je saveznik u liječenju spolnih problema, za smanjenje rizika od srčanog udara, za davanje snage i vitalnosti te za simptome ženske menopauze jer je prirodni regulator hormona.


Plod izgleda poput velike jabuke ili grejpa s tankom smeđom korom sličnom kiviju i mekom pulpom različitih boja u rasponu od narančaste preko ružičaste do crne.


Zapravo, postoje različite vrste ovog tropskog voća.


Voće treba jesti tek kada je potpuno zrelo jer ako se ubere nezrelo ono je tvrdo i drvenasto, a uz to je puno lateksa što otežava okus.


Ako se konzumira dobro zrelo, s druge strane, mekano je i gotovo kremasto za jelo čak i žlicom, a okusom po nekima podsjeća na breskvu ili marelicu, po drugima je slađe poput lješnjaka ili čokolade.


Da biste otvorili voće, samo ga prerežite na pola i uklonite mu sjemenke te jedite žlicom.


Voće je dobro jesti svježe, a može se koristiti u kuhinji za pripremu krema i slastica, sirupa i voćnih sokova, kao preljev za sladolede i kolače, ali i uz krem ​​sir za zdrav doručak.


Sa samo 45 Kcal na 100 grama hrane, bez masnoće i puno vode (70% pulpe se sastoji od vode).


Od ovog tropskog voća dobiva se i dragocjeno ulje koje je prirodni multivitaminski tonik.


Ulje se također koristi u kozmetici i farmakologiji jer djeluje kao umirujuće sredstvo kako za oči, tako i za nadraženu kožu ili kao ulje za uljepšavanje kose.