Prefino

Ricotta krema sa bobičastim voćem savršeno je ljetno osvježenje

Šarlota Brnčić

Foto: iStock

Foto: iStock

Uz ovaj, donosimo još jedan jednostavan i brz recept za desert.

Ne pali vam se pećnica, ne stoji vam se za štednjakom jer je prevruće, a djeca i vi želite nešto fino slatko za “baciti pod zub”. Ili vam dolaze gosti, no ne rade vam se komplicirani deserti. Ne brinite jer je rješenje na dohvat ruke uz dva brzinska, hladna deserta.


Ricotta krema sa bobičastim voćem


Među desertima bez kuhanja, ova krema bogatog okusa ne može izostati. Riječ je o pjeni od ricotte obogaćenoj bobičastim voćem kao što su maline, kupine i jagode. Sastojci za 4 osobe:


  • 300 grama ricotte (u veganskoj verziji koristite organsku sojinu ricottu ili tofu )
  • 250 ml svježeg vrhnja
  • 2 žlice granuliranog šećera
  • 1 šaka bobičastog voća
  • 2 žlice bagremovog meda
  • koricu i sok od 1 limuna
  • 1 žlica šećera u prahu

Priprema: U zdjeli pomiješajte bobičasto voće, šećer, naribanu koricu i limunov sok. Pustite da odstoji nekoliko minuta. Pomiješajte ricottu sa žlicom šećera u prahu i medom. Dio malina izmiksajte i dodajte u kremu od ricotte. Umutite vrhnje i dodajte ga u smjesu od ricotte, miksajući odozdo prema gore. Napunite šalice ili male zdjelice i ukrasite ih crvenim voćem. Svježe, ukusno i nevjerojatno jednostavno za napraviti!


Hladna torta od limuna


Sastojci za tortu promjera 22 cm:


  • 350 ml vrhnja
  • 4 bjelanjka
  • 300 grama šećera
  • 6 žumanjaka
  • kora 3 limuna
  • sok od 5 limuna

Priprema: Umutite vrhnje dok ne dobijete polutekuću konzistenciju. U posebnoj posudi umutite bjelanjke sa 2 žlice šećera i opet posebno žumanjke s preostalim šećerom. Zatim ih pomiješajte i nastavite miješati nekoliko minuta odozdo prema gore. Dodajte limunovu koricu i sok. Sve izlijte u kalup obložen prozirnom folijom i ostavite da se stvrdne u zamrzivaču najmanje sat vremena. Kada je gotova, izvadite tortu iz kalupa i stavite je na pladanj. Ukrasite marmeladom od limuna ili ploškama limuna.